Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj

Ziua maghiarilor de pretutindeni, marcată în fiecare an în data de 15 martie, a fost sărbătorită la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj, în cadrul unei manifestări la care au participat elevii claselor V-VIII de la secția maghiară, alături de profesorii lor, desfăşurată în parteneriat cu Colegiul Național „Bethlen Gabor” din Aiud și Școlile Gimnaziale din Lunca Mureșului și Rimetea.

Data de 15 martie 1848 a căpătat o valoare de simbol, marcând începutul luptei pentru libertate a națiunii maghiare, devenind ulterior ziua națională a tuturor maghiarilor.

Proiectul „Ziua maghiarilor de pretutindeni” derulat la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj, condusă de director Prof. Alina Maria Dulău, a fost inițiat și coordonat de Prof. Judit Molnar și Prof. Andreea Szekely, în colaborare cu Prof. Ilonka Tudosie, beneficiari fiind elevii claselor V-VIII de la secția maghiară și a avut ca scop:

- Promovarea prin cântec și poezie a tradițiilor și obiceiurilor locale a naționalității maghiare, a frumuseții artei populare, a meșteșugurilor tradiționale atât de mult apreciate în țară cât și în afara ei, preluate și transmise generațiilor următoare, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos și autentic, armonie, grație, ritm;
- Identificarea valorilor istorice locale și conștientizarea elevilor privind rădăcinile neamului;
- Stimularea creativității și a expresivității în lucrări care să evidențieze tradiția și istoria maghiară;
- Consolidarea colaborării între școală, familie, comunitate în scopul orientării și aprecierii valorilor tradiționale.

Activitatea „Ziua maghiarilor de pretutindeni” a fost transmisă live, din inițiativa și prin coordonarea doamnei inspector școlar pentru minorități de la ISJ Alba, Prof. Timeea Nagy, în proiect fiind implicate și Colegiul Național „Bethlen Gabor” din Aiud și Școlile Gimnaziale din Lunca Mureșului și Rimetea.

Prezentă la actititate, în încheiere, director prof Alina Maria Dulău a spus: „Sincere felicitări elevilor și cadrelor de la secția maghiară din școală, care au desfășurat această frumoasă activitate. Vă doresc multă sănătate, mult succes în viitor și La mulți ani profesorilor, elevilor și părinților voștri!”

„A fost un bun prilej de a sărbători comunitatea maghiară și relațiile de bună conviețuire care s-au dezvoltat în școala noastră, de-a lungul timpului, cu elevii din clasele V-VIII și cadrele didactice de la secția maghiară. Prin această activitate s-a marcat împlinirea a 170 de ani de la momentul istoric în care revoluționarii maghiari s-au alăturat mișcării europene de eliberare națională.” (Prof. Mona –Carmen Cârnaț, prezentă la activitate)

Prof. Mona-Carmen Cârnaț,
Purtător de cuvânt al școlii

16.03.2018.