Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

PS Claudiu Pop, în mijlocul credincioşilor din Parohia Greco-Catolică Cetatea de Baltă

PS Claudiu Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, a fost prezent, duminică, 12 februarie, în mijlocul credincioşilor din Parohia Greco-Catolică Cetatea de Baltă, care a celebrat a XXV - a zi Mondială a Bolnavului. În cuvântul său de învățătură, a salutat pe toți cei prezenți, exprimându-și bucuria reîntoarcerii în mijlocul acestei comunități, apoi a transmis salutul și binecuvântarea Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan. După oficierea Sfintei Liturghii, a urmat procesiunea spre Grota Maicii Sfinte din Cetatea de Baltă. PS Caludiu a vizitat, cu această ocazie, şi “Centrul Caritas Sfântul Anton de Padova”, inaugurat în data de 14 noiembrie 2016, la Cetatea de Baltă.

Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Cetatea de Baltă a celebrat, duminică, 12 februarie 2017, a XXV – a zi Mondială a Bolnavului, cu tema „Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic...” (Lc 1,49) și "Hramul Grotei Lourdes-Cetatea de Baltă". La ora 9.50, în mijlocul credincioșilor, a sosit PS Claudiu Lucian POP, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, Române Unite cu Roma, Greco-Catolice cu sediul în Blaj, fiind întâmpinat de primarul comunei Cetatea de Baltă, Constantin Comandaru, care i-a adresat un cuvânt de bun venit, de protopopul de Târnăveni, părintele Vasile Onoriu Ciulea, pr. paroh Sorin Ioan Ivan, pr. Florin Guțiu, rector al Institutului Teologic „Buna-Vestire” din Blaj, pr. Nicolae Anușcă, directorul Caritas Blaj, pr. Oltean Lucian (Feisa), pr. Ioan Roșca (Jidvei), pr. Ciprian Someșan (Sântămărie).

La ora 10.00 a fost celebrată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Claudiu. În cuvântul său de învățătură, a salutat pe toți cei prezenți, exprimându-și bucuria reîntoarcerii în mijlocul acestei comunități, apoi a transmis salutul și binecuvântarea Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, care, chiar dacă nu este prezent, se află în comuniune de rugăciune cu toți cei prezenți, după care a spus:

„Aveți o Biserică frumoasă, nu numai din ziduri, ci mai ales din oameni... aveți și o Grotă a Maicii Sfinte de la Lourdes și dacă ați fost măcar acolo cu gândul său ați citit despre Lourdes ați putut afla că tot ceea ce înconjoară Lourdes este în primul rând plin de pace. Este un loc în care Maica Sfântă, a vorbit oamenilor, în numele Fiului său, îndemnându-i la pocăință, la o schimbare a vieții, iar apoi apa care a izvorât și pe care atâția credincioși o gustă sau își ung trupul cu ea este un semn al înnoirii.

Apa, întotdeauna, este un semn de curăţire și cu atât mai mult Lourdes ne invită să ne schimbăm inimile.

Suntem ajutați, în acest demers al nostru și de perioada liturgică pe care o trăim, fiindcă, am început timpul triodului cu săptămânile care pregătesc Postul Mare, Postul Paștelui, timp, în care cu totul special suntem chemați la această convertire, la schimbare.

Păcatul, etimologic vorbind, dă sensul unei săgeți care își greșește ținta. Am vrea, să mergem spre o țintă, dar păcatul ne face să deviem. Convertirea, este o reîntoarcere la ținta noastră iar perioada triodului, ne cheamă, la o astfel de convertire.

Fiecare dintre noi suntem fii și fiice ale Domnului, însă, din păcate pe căile acestei lumi uităm acest lucru și atunci când suntem în biserică ne aducem aminte că suntem cu toții fii și fiicele Domnului și frați între noi. Acestea sunt două componente esențiale pentru convertirea noastră. Nu putem să ne imaginăm că, suntem cu adevărat creștini, dacă nu ducem o viață bună, dacă iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele, nu cresc din zi în zi în viața noastră.

Acestea sunt cele două coordonate, după care putem să ne educăm, cât de intens trăim viața noastră de creștini, iar evanghelia de astăzi ne ajută, în acest sens...”


La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul paroh Sorin Ioan Ivan, a adresat un cuvânt de mulțumire pentru realizarea acestui eveniment, după care i-a invitat pe toți cei prezenți să intre în comuniune de rugăciune, prin mijloacele de comunicare ale internetului, cu membrii Parohiei St. Maria Königin der Apostel din Baiesbronn, care, în duminica aceasta, la inițiativa Theolog Pastoral referent Dominik Weiss (administratorul acestei parohii), a fost dedicată Parteneriatului care există între cele două parohii, adunând fonduri pentru realizarea unui parc de copii în localitate.

A urmat procesiunea spre Grota Maicii Sfinte din Cetatea de Baltă, cu lumânări și cu intonarea imnului Lourdes "Ave Maria". Ajungând la Grotă, în fața statuilor Maicii Domnului şi a Sf. Bernadeta, PS Sa Claudiu Lucian POP a înălțat rugăciuni, după care a binecuvântat și stropit pe toţi cei prezenți cu apă de la Lourdes.

După încheierea programului la Biserica "Sf. Treime", PS Caludiu a fost invitat de Pr. Nicolae Anușcă să viziteze “Centrul Caritas Sfântul Anton de Padova”, inaugurat în data de 14 noiembrie 2016 la Cetatea de Baltă.

Mulțumim Bunului Dumnezeu și tuturor celor care au muncit pentru realizarea acestui eveniment, precum și tuturor celor care au fost prezenți cu speranța vie în revărsarea Harului peste noi spre răsplătirea și mântuirea tuturor!

Pr. Sorin Ioan Ivan

15.02.2017.