Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Propunere legislativă a deputatului Claudiu Răcuci: reevaluarea periodică să se facă şi la domiciliul persoanei cu handicap, dacă aceasta se află în suferinţă gravă sau accentuată

Deputatul blăjean Claudiu Răcuci (PNL Alba) a depus o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în scopul instituirii unei protecţii reale a persoanelor cu handicap grav sau accentuat. Propunerea vizează ca reevaluarea periodică să se facă şi la domiciliul persoanei cu handicap, dacă aceasta se află în suferinţă gravă sau accentuată.

Iată declaraţia de presă a deputatului PNL Alba, Claudiu Răcuci, despre această propunere legislativă:

„Am depus o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, deoarece, în România, continuăm să trăim situaţii cu totul absurde, în care legea este incompletă sau naşte interpretări în dezacord cu interesul social sau interesul persoanelor vizate. Aşa se ajunge la absurdul supra şi ultra reglementării legislative. Dacă în lege nu scrie expres, atunci cei care pun în aplicare legea se fac fie că nu înţeleg spiritul acesteia, fie că e mai comod să interpreteze legea în interesul lor, al funcţionarilor.

Aşa se face că, în această lege, deşi se enumeră, la un moment dat, dreptul persoanei cu handicap, nedeplasabil, de a fi evaluată la domiciliu, atunci când vine vorba despre reevaluare şi prelungirea valabilităţii certificatului de handicap, persoanele aflate în suferinţă gravă sau accentuată, stau la cozi interminabile, uneori şi mai multe zile la rând. Este păcat şi trist faptul că, deşi numărul persoanelor cu handicap accentuat şi grav este redus, să le mai şi chinuim aceste persoane şi pe la cozi şi ghişee. Tocmai pentru aceste motive am propus completarea legii în sensul în care persoanele cu handicap pentru care comisia de evaluare a stabilit anterior încadrarea în gradele de handicap accentuat şi grav şi care nu au un certificat definitiv de handicap, reevaluarea periodică să se facă la domiciliul persoanei. Astfel, comisia de evaluare va trebui să se deplaseze ea la domiciliul persoanei, după o prealabilă programare şi informare a acesteia cu privire la ora şi data efectuării evaluării periodice.

Cred că ţine de decenţa noastră, ca societate, să avem grija cuvenită pentru cei care soarta nu a fost foarte generoasă şi care se află într-o reală suferinţă."


10.05.2017.