Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Proiecţie film documentar, miercuri la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj

Miercuri, 29 noiembrie 2017, începând cu ora 17.30, va avea loc, în Sala Multifuncțională a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, cel de-al doilea eveniment din cadrul clubului „Proiecții filme documentare Blaj”, înființat în parteneriat cu asociația One World Romania, din București! Elevii organizatori propun vizionarea unui inedit film documentar, realizat de Havart Bustnes Finlanda, în anul 2013, intitulat „Două bunicuțe înverșunate”. Proiecția filmului face parte dintre evenimentele ce compun Festivalul Național de Proiecții Filme Documentare „Luna.doc”. Accesul la această proiecție este permis oricărui doritor și este gratuit.

Reprezentanții clubului „Proiecții filme documentare Blaj” mulțumesc conducerii Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”, reprezentată de domnul director prof. Ioan Tomoiagă și doamna director-adjunct prof. Rodica Jeican, pentru tot sprijinul acordat în vederea desfășurării acestei proiecții de film documentar!

„LUNA.DOC” este o lună de filme documentare în licee, care ajunge, în toamna aceasta, la cea de-a patra ediție. Începând cu 16 noiembrie 2017, timp de patru săptămâni, proiectul„One World Romania la Școală” va străbate țara cu patru filme documentare care vorbesc despre vârsta a patra și dreptul fiecăruia la o bătrânețe bine trăită.

Cea de-a patra ediție „Luna.doc” încurajează dialogul între generații și prezintă bătrânețea într-o altă lumină. Între competiții sportive, discuții filozofice, activism politic și prietenii legate cu roboței, se descoperă nu doar că „Cine nu are bătrâni, să-și cumpere!”, ci și că populația României și a Europei este într-un proces rapid de îmbătrânire. Cercetările arată că până în anul 2024 vor fi de două ori mai multe persoane peste 80 de ani decât astăzi. Cele patru filme propuse sunt: „Alice are grijă”, „Orice se poate întâmpla”, „Aurul toamnei” și „Două bunicuțe înverșunate” , care va putea fi vizionat la Blaj!

Deși rareori este adusă în discuție discriminarea persoanelor în vârstă, ele reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile grupuri sociale. Prin proiectarea celor patru filme documentare alese, organizatorii doresc să sensibilizeze tânăra generație în legătură cu bătrânețea, un subiect puțin discutat, și să deschidă un dialog nu doar despre, ci și cu persoanele aflate în toamna vieții.

Filmul documentar „Două bunicuțe înverșunate” are ca protagoniste două femei în vârstă, Shirley (90 ani) și Hinda (84 ani), care au crescut în timpul Marii Depresiuni. Criza economică recentă, încălzirea globală și grijile legate de viitorul nepoților le fac să pună la îndoială ideea că trebuie să cumpărăm, să consumăm, să adunăm și să creștem economic la nesfârșit. Înarmate cu umor, curaj, o prietenie îndelungată și poftă de viață, Shirley și Hinda străbat Statele Unite ale Americii și întreabă în stânga și în dreapta, de la persoane recent rămase fără adăpost la studenți economi și antreprenori de succes, până când poate economia să crească, demonstrând că nu este niciodată prea târziu să afli lucruri noi și să încerci să schimbi ceva.

Pentru a găzdui o proiecție „Luna.doc” în liceul dumneavoastră, vă puteți înscrie completând formularul de pe site-ul oficial al asociației One World Romania. Mai multe detalii la e-mail: scoala@oneworld.ro.

Veronica Isailă

28.11.2017.