Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Prezenţă greco-catolică românească la Conferinţa de management financiar diecezan în Baltimore (SUA)

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentantă, la sfârşitul lunii septembrie, la Conferinţa de management financiar diecezan în Baltimore (SUA), în urma invitaţiei adresate de către Conferinţa Episcopală Catolică din America. Episcopii greco-catolici au desemnat trei persoane să participe la lucrările acestei conferinţe: d-l Cristian Teglaş, în calitate de econom al Eparhiei de Cluj-Gherla, d-l Ovidiu Mărginean, econom și cancelar al Episcopiei Greco-Catolice de Canton - Ohio şi d-l Claudiu Nicuşan, în calitate de şef birou dezvoltare strategică şi fundraising în cadrul Curiei Arhiepiscopale Majore.

Conferinţa de management financiar diecezan (DFMC) reuneşte reprezentaţi din cele 197 de dieceze catolice din Statele Unite ale Americii, specialişti în management financiar şi sponsori, iar în acest an pentru prima dată opt invitaţi din Europa de Est (România, Ucraina, Slovacia şi Lituania). Biserica Romano-Catolică din România a fost reprezentată de către dl Petru Ciprian Bradu, în calitate de consilier economic al Arhiepiscopiei de Bucureşti, şi pr. Romeo Neculai, din partea Episcopiei de Iaşi.

Priorităţile DFMC constau în promovarea dezvoltării spirituale şi profesionale a Bisericii, în facilitarea schimbului de idei şi experienţă, în oferirea expertizei administrative şi financiare şi de servicii profesionale Bisericii locale şi naţionale. Participanţii din Europa de Est s-au bucurat de o serie de ateliere de lucru coordonate direct de către trainerul american specializat în planificare strategică şi elaborarea deciziilor în structurile bisericeşti, profesorul Michael J. Castrilli. preşedintele Academiei de management bisericesc (Philadelphia) în special în bugetarea unei episcopii.

Printre subiectele abordate în cadrul conferinţei amintim: Instrumente pentru analiză, prioritizare şi comunicare; Sustenabilitatea Şcolilor Catolice – posibil sau nu; Strategii pentru extinderea şi gestionarea investiţiilor Bisericii; Strategii financiare şi filantropice pentru tendinţele actuale în investiţiile Bisericii Catolice; Elaborarea unui plan pentru venituri sustenabile.

Mulţumim în mod particular reprezentantei Conferinţei Episcopilor Catolici din America, doamnei Tetiana Stawnychy, care a avut această inţiativă de a invita pentru prima dată reprezentanţi din Europa la lucrările DFMC.

Claudiu Nicuşan

28.09.2017.