Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Miercuri, 25 octombrie 2017: donare de sânge la Spitalul Municipal Blaj

Spitalul Municipal Blaj, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, organizează miercuri, 25 octombrie 2017, între orele 08.00 - 13.00, în incinta Policlinicii (Pediatrie), o campanie de donare de sânge, la care sunt invitaţi toţi locuitorii din zonă, care îndeplinesc criteriile impuse pentru donarea de sânge. Dincolo de facilităţile materiale oferite celor care se vor prezenta la această acţiune, cei care vor răspunde apelului adresat de autorităţile medicale vor avea posibilitatea de a contribui la asigurarea necesarului de sânge în spitale, în condiţiile în care acestea se confruntă cu o criză acută de sânge pentru transfuzii.

Condiţii pentru donare:

- vârsta: 18-60 ani;
- greutate: femei între 57 kg şi 100 kg; bărbaţi – între 60 kg şi 110 kg;
- persoană sănătoasă, fără tratament; să nu aibă/să nu fi avut următoarele probleme de sănătate: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, bruceloză, HIV, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau ale glandei tiroide, hipotensiune TA<110/60 mmHG, hipertensiune TA>180/100 mmHG, dioptrii >4;
- să nu fi avut intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 6 luni;
- femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
- dimineaţa, înainte de donare, se serveşte un mic dejun fără grăsimi şi lichide (ceai, cafea, suc, lapte);
- donatorul să nu fie după serviciul de noapte;
- nu se consumă alcool, înainte cu 2-3 zile de donare.

La fiecare donare de sânge, se efectuează următoarele analize:

- teste pentru Hepatita B şi C, HIV, Sifilis, HTLV, ALT;
- determinare grupă sanguină şi RH;
- test pentru anemie: Hemoglobina (în predonare).

De ce să donezi sânge?

Dacă donezi, îţi ajuţi organismul să-şi împrospăteze sângele şi să-şi crească imunitatea. De asemenea, o donare sânge scade cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular. În plus, în urma donării, rezistenţa la traumatisme creşte, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai uşor, fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi cu înlocuirea lui. După donare, sângele se reface, ca volum, în câteva ore şi celular în maximum două săptămâni.

Ţi se efectuează gratuit analizele: RH, grupă sanguină, hepatita B, C; HIV (SIDA), HTLV (leucemie), VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice).

Ai dreptul la o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă).

Primeşti 50% reducere la abonamentul pentru transport în comun, timp de o lună.

Poţi salva chiar trei vieţi, cu o singură donare.

Conform HG nr. 1364/2006, donatorul de sânge are dreptul sa primească pentru fiecare donare, 7 tichete de masă pentru produse alimentare.

Nicu Goga

foto: internet

18.10. 2017.