Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Mândri de ea! Veronica Isailă (Radio Blaj): „participarea la olimpiada internațională de limba latină, încununarea muncii din cei patru ani de liceu”

Performanţă remarcabilă pentru învăţământul blăjean: eleva Veronica Isailă, colaboratoare a postului Radio Blaj, unde realizează emisiuni pentru adolescenţi, va reprezenta România la concursul „Certamen Horatianum Venosa”, recunoscut de către Ministerul Educației Naționale ca etapa internațională a Olimpiadei de limbi clasice – limba latină, iar, în Italia, drept cel mai important concurs de latină organizat pe teritoriul fostului Imperiu Roman. Acesta va avea loc în perioada 19 – 22 aprilie 2018, în Venosa, Italia, orașul de origine al poetului Horatius, care a lăsat posterității o impresionantă operă, în care se distinge bine cunoscutul dicton „Carpe diem!”. Ce reprezintă această participare pentru eminenta elevă din Blaj, de ce latina este marea sa pasiune, care sunt planurile personale şi profesionale de viitor, ce a însemnat colaborarea cu Radio Blaj, aflaţi în materialul următor, scris chiar de Veronica Isailă, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj.

Pentru mine, selecționarea atât pentru a participa în Italia, cât și pentru a reprezenta lotul României la o olimpiadă internațională înseamnă încununarea muncii neîntrerupte din cei patru ani de liceu în domeniul limbii latine.

Pasiunea pentru această limbă am descoperit-o în clasa a noua, când am participat la olimpiadă mai mult din curiozitate și din fascinație pentru nota istorică pe care o regăseam în studiul limbii latine. Acea curiozitate s-a transformat, treptat, într-o pasiune și, în momentul de față, când caut liniștea și relaxarea necesară, traduc texte latinești.

După aproape patru ani de muncă, realizez că latina înseamnă cultură. Această, precum și orice altă limbă veche nu se rezumă doar la studiul strict al gramaticii și al morfologiei, ci reprezintă insușirea unor cunoștințe din multe alte domenii. Pentru mine, limba latină înseamnă intrarea în legătură directă cu popoarele antice, cu modul lor de a gândi, cu obiceiurile și tradițiile republicane. Pot spune că de când am început să studiez limba și până acum am dobândit un bagaj foarte mare de cunoștințe, pe care nu cred că l-aș fi avut folosind multe din mijloacele informative care ne stau astăzi la dispoziție.

Participarea la Venosa reprezintă încununarea tuturor meritelor și plăcerilor pe care mi le-a oferit latina de-a lungul liceului. Dincolo de toate, faptul că ești recunoscut la nivel național și chiar internațional și că ai parte de realizări din cultivarea propriei pasiuni constituie, probabil, cea mai mare bucurie și satisfacție. Abia atunci realizez că absolut toate eforturile merită. Și le-aș face din nou, fără ezitare.

Concursul „Certamen Horatianum Venosa” este recunoscut de către Ministerul Educației Naționale ca etapa internațională a Olimpiadei de limbi clasice – limba latină, iar, în Italia, drept cel mai important concurs de latină organizat pe teritoriul fostului Imperiu Roman. Acesta va avea loc în perioada 19 – 22 aprilie 2018, în Venosa, Italia, orașul de origine al poetului Horatius, care a lăsat posterității o impresionantă operă, în care se distinge bine cunoscutul dicton „Carpe diem!”.

Selecționarea pentru participarea la Venosa a fost realizată în baza rezultatelor obținute la etapa națională a Olimpiadei de limbi clasice – limba latină, din anul școlar 2016 – 2017, iar etapa internațională se obișnuiește a avea loc după un an, implicit, în anul școlar curent, 2017 – 2018. Așadar, în urmă cu un an m-am clasat pe locul 2 la etapa națională a olimpiadei, cu un total de 95 de puncte. Idealul meu de atunci nu a fost, însă, calificarea la Venosa. Eu am participat în fiecare an de liceu la faza națională a Olimpiadei de limbi clasice – limba latină, iar în clasele a noua și a zecea am obținut premiul special, respectiv mențiune, în ambii ani cu un total de 91 de puncte. Prin urmare, în clasa a unsprezecea, dorința mea a fost să mă autodepășesc și să ies din tiparul „91”. Și cred că munca realizată în vederea autodepășirii este adevărata cheie a marilor succese. La vremea respectivă, m-am bucurat cel mai mult pentru punctaj, căci idealul meu s-a împlinit. Faptul că m-am clasat și pe podium, faptul că m-am calificat la o etapă superioară au fost descoperite pe parcurs. Mărturisesc că aceasta a fost cea mai frumoasă experiență din domeniul școlar pe care am avut-o în viața mea până acum.

Anul 2017 a fost un an destul de încărcat pentru mine. După etapa națională, care a avut loc în 20 aprilie 2017, la Timișoara, am început munca pentru alt concurs de latină desfășurat la Constanța, luând totul de la zero. Am participat cu succes la „Certamen Ovidianu Ponticum”, un concurs dedicat operei lui Ovidius, poetul latin exilat la Tomis. Și în cadrul acestui concurs m-am clasat tot pe a doua poziție, revenind la tiparul „91”, care a fost punctajul obținut la Constanța. Munca și pasiunea s-au îmbinat armonios și mi-au adus multe realizări în anii liceului, dar, mai ales, anul 2017 a fost încărcat de cele mai mari bucurii în domeniul limbii latine.

Anul 2018 este mai dificil, deoarece, fiind elevă în ultimul an de liceu, nu mă voi putea dedica exclusiv studiului pentru limba latină, deoarece examenele de Bacalaureat și admitere se află printre priorități, dar nu este imposibil să existe o armonie în toate. Cred că un timp bine organizat, o minte optimistă și o „odihnă activă” sunt mijloacele prin care poți atinge reușita oricărui ideal.

Mesajul meu pentru oricine este să nu ignore în nicio situație ceea ce îi face plăcere cu adevărat. Doar atunci când faci ceva care te pasionează, munca și oboseala se transformă în lucruri plăcute, iar succesele, în culmile fericirii. Performanța se atinge din echilibrul dintre plăcere și muncă. De aceea suntem diferiți, pentru că fiecare am fost creați în lume pentru ceva anume. Alegerea drumului vieții trebuie căutată, mai întâi, în interior, căci doar așa vom vedea un real succes în exterior.

Pentru un iubitor sau amator de limba latină, care ar vrea să o abordeze într-un studiu amănunțit cândva, transmit faptul că doar prin exercițiu îndelungat va prinde contur și va putea fi înțeleasă cât mai bine. Dictoanele care sună elevat și care au puternice semnificații sunt accesibile oricui, de aceea, multe dintre acestea ar putea fi adevărate sfaturi pentru orice persoană. Preferatul meu este „Docendo dicimus.”, rostit de filosoful Seneca cel Tânăr. (=„Învățând pe alții, învățăm și noi.”)

După aproape patru ani în care studiez latina, realizez că a fost materia cea mai potrivită pentru caracterul meu. Latina este, pe de o parte, o știință exactă, iar, pe de altă parte, o impresionantă arie culturală, prin literatura sa. Totul trebuie adaptat în traducerea unui text vechi. Diferența dintre latină și matematică este faptul că nu există nicio formulă bine definită în cazul latinei, ci totul este relativ. Tot ceea ce se învață teoretic, trebuie adaptat de traducător în funcție de situația întâlnită într-un text latin, dupa care nu există un anume tipar de a scrie. De aceea, latina este diversitate și multiculturalitate. Nu aș folosi termenul superficial de „matematica filologilor”, ci aș spune că latina este îmbinarea dintre rațiune și simțire, armonia dintre uman și real, echilibrul dintre științele exacte și filologie.

În viitorul apropiat, pentru că sunt o persoană care își ghidează viața după o balanță moderată între rațiune și suflet, voi urma Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, deoarece simt că acest domeniu este cel mai ofertant pentru un filolog și cel mai potrivit pentru idealul meu de a ajuta și de a lucra cât mai mult posibil cu oameni.

Țin să adresez calde mulțumiri tuturor profesorilor, care m-au susținut și sprijinit de fiecare dată în vederea participării la multe olimpiade și proiecte școlare, iar doamna dirigintă, Claudia Oancea-Raica, a trezit mereu în mine atât spiritul pragmatic, cât și sensibilitatea aparte a literaturii.

Gândurile mele și mulțumirile cele mai mari se îndreaptă spre doamna profesoară de latină, Adriana Zaharia, alături de care m-am pregătit în toți anii liceului și care m-a impulsionat și ajutat la fiecare pas. Mulțumirile mele nu constau atât în cuvinte, cât, mai degrabă, în rezultate și în perseverență. De aceea, fără îndoială, o mare parte a realizărilor se datorează doamnei profesoare, care îmi oferă și în prezent tot ajutorul necesar în vederea participării atât la Olimpiada de limbi clasice din acest an școlar, cât și la etapa internațională de la Venosa.

Felicit, de asemenea, și rezultatele obținute de Alexandru Țârău, colegul de lot, alături de care voi participa la etapa internațională din Italia! Pregătit de domnul profesor Alexandru Dudău, acesta a obținut locul întâi la etapa națională de latină din anul școlar 2016 – 2017, precum și numeroase premii la alte concursuri dedicate limbii latine și nu numai, reprezentând cât mai bine Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca.

Nu în ultimul rând, mulțumesc familiei Radio Blaj, alături de care am realizat pentru multă vreme emisiunea „Ora de inspirație”, ce a însemnat o adevărată sursă de inspirație atât în activitatea mea școlară, cât și în dezvoltarea mea personală. La Radio Blaj am avut parte de unica oportunitate a exprimării și a desfășurării libere, pentru a contura cât mai bine o parte din mine. Alături de invitați, prin subiectele dezbătute, nădăjduiesc că am transmis o notă de tinerețe și de inspirație tuturor ascultătorilor. Deși emisiunea „Ora de inspirație” va lua o pauză, după examenele din vară mă văt în continuare alături de familia Radio Blaj, în proiecte care să inspire și să creeze o colaborare la fel de reușită ca și până acum.

Veronica Isailă

13.03.2018.