Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Ştiri

 • Mesajul Preafericitului Cardinal Lucian cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2018

  "Biserica Greco-Catolică crede în unitate și este în ființa ei un semn vizibil și indubitabil al unității în credință, în varietatea expresiilor sale. Catolică și totodată răsăriteană, profund românească și totodată orientată spre universalitate, Biserica Greco-Catolică vădește perfecta compatibilitate între simțirea catolică și ritul bizantin român, înțeles fiind ca un autentic patrimoniu liturgic, teologic, spiritual şi disciplinar, și care exprimă în mod magistral modul specific de trăire și de manifestare a credinţei Bisericii noastre", se arată în mesajul transmis de cardinalul Lucian Mureşan cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, care are loc, în fiecare an, în perioada 18-25 ianuarie.
 • Blaj: minoră reţinută pentru şantaj sexual; tânăra a obţinut, în acest mod, 15.000 lei de la un pictor pentru care poza ca model

  Poliţiştii din Blaj au reţinut o tânără ce este bănuită de şantaj. Aceasta ar fi obţinut sume de bani de la un pictor căruia i-ar fi pozat, amenințându-l că-l va acuza de diverse fapte de natură sexuală. Tot luni, IPJ Alba a organizat o acţiune cu efective mărite, în municipiul Blaj şi pe raza de competenţă a Secţiilor de Poliţie Rurală Jidvei şi Blaj. Au fost constatate 10 infracțiuni, reţinută o persoană şi au fost aplicate 123 de amenzi, în valoare de peste 30.000 de lei. Între cazurile rezolvate cu această ocazie se află identificarea persoanei care a distru tastatura unui bancomat din Blaj şi identificarea unui monor din Blaj care a sustras, în luna decembrie, un telefon mobil.
 • O nouă premieră la Spitalul Blaj: rezolvarea chirurgicală a unei tromboze acute de aortă abdominală

  Spitalul Municipal Blaj a înregistrat o nouă premieră la secţia de chirurgie vasculară. Este vorba de rezolvarea chirurgicală, de urgenţă, a unei tromboze acute de aortă abdominală la un pacient care risca să-şi piardă picioarele sau chiar decesul, în cazul în care nu se intervenea la timp. În acest sens, medicul specialist de chirurgie cardiovasculară Mihai Nemeţi a realizat operaţia de bypass aortobifemural cu material sintetic, intervenţia chirurgicală, care a durat aproximativ 5 ore, fiind un succes, pacientul fiind externat dupa 7 zile de la efectuarea acesteia.
 • Investigaţii medicale gratuite, în această perioadă, la Spitalul Blaj

  Spitalul Municipal Blaj efectuează gratuit, în această perioadă, analize de laborator, investigaţii radiologice şi analize CT (computer tomograf), fondurile alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba fiind generoase în acest început de an, ne-a informat managerul interimar al instituţiei, Iacob Nicolae Suciu. Cei care doresc să efectueze investigaţiile medicale pentru care se acordă gratuitate trebuie să aibă asupra lor un bilet de trimitere de la medicul de familie.
 • Mândri de Blaj! Volei Alba Blaj învinge în Polonia şi se distanţează în Grupa A a Ligii Campionilor

  CSM Volei Alba Blaj a obţinut o nouă victorie de senzaţie în cea mai importantă competiţie europeană intercluburi din voleiul feminin. Campioana României a învins, joi seara, în deplasare, echipa poloneză Developres SkyRes Rzeszow, cu 3-0 (25-19, 27-25, 25-17) şi, cu maximum de puncte acumulate după două etape, se află pe primul loc în clasamentul Grupei A a Ligii Campionilor. În următorul meci al grupei, echipa noastră va întâlni, în deplasare, campioana Franţei, Mulhouse, pe 24 ianuarie.
 • Blaj: de marţi, 9 ianuarie, se pot plăti impozitele şi taxele locale pentru anul 2018

  Primăria Municipiului Blaj anunţă că marţi, 9 ianuarie 2018, va începe încasarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018. Plăţile se pot face zilnic, de luni până vineri, între orele 8.15 şi 15.15, la Biroul Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Blaj. Blăjenii (persoane fizice) care îşi vor achita integral impozitul pe clădiri, teren şi auto până pe 31 martie 2018 vor primi o bonificaţie de 8%, stabilită prin hotarâre a Consiliului Local Blaj. Conform legii, impozitul pe clădiri, teren şi auto se plăteşte anual în două rate egale, până la datele scadente de 31 martie şi 30 septembrie.
 • Blaj: un sfert dintre autoturismele controlate de RAR au prezentat defecţiuni tehnice

  Poliţiştii din Blaj, împreună cu RAR –ul, au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere produse din cauza stării tehnice necorespunzătoare a autovehiculelor. Au fost verificate 28 de autovehicule, la 7 dintre acestea fiind constatate defecţiuni tehnice.
 • Developres SkyRes Rzeszow - Volei Alba Blaj, joi, de la ora 19.00, în Liga Campionilor la volei feminin

  CSM Volei Alba Blaj va susţine, joi, 11 ianuarie, de la ora 19.00 (ora României), al doilea meci din acest sezon al Ligii Campionilor la volei feminin. Campioana României va întâlni, în deplasare, echipa poloneză Developres SkyRes Rzeszow, în etapa a doua din Grupa A a celei mai importante competiţii europene intercluburi. Meciul va fi transmis în direct de Digisport 4 şi pe https://www.laola1.tv/en-int/livestream/developres-skyres-rzeszow-cs-volei-alba-blaj-len
 • Mihai Eminescu, comemorat, de Ziua Culturii Naţionale, la Blaj

  Luni, 15 ianuarie 2018, zi cunoscută la nivel internațional drept „Blue Monday”, a constituit una dintre cele mai importante zile pentru conștiința națională și spirituală a românilor. Anul acesta am comemorat 168 de ani de la nașterea „poetului nepereche” Mihai Eminescu, iar liceenii din Blaj au punctat acest eveniment printr-o manifestare intitulată sugestiv „Porni luceafărul...”, organizată la statuia poetului de pe strada Simion Bărnuțiu, din apropierea Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” Blaj.
 • Percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de furt de combustibil în Blaj

  Joi dimineaţa, poliţiştii din Blaj, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, au efectuat 6 percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de furt de combustibil din anexele unor locuinţe din Blaj.
 • Pastorala de Crăciun a PF Lucian

  Sub privirea iubitoare a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, împreună cu păstorii și cu magii, îngenunchem și ne închinăm și noi cu credință mare: avem nevoie de Tine, Isuse Răscumpărătorule! Vino și rămâi cu noi, Doamne! Vino în lumea de lacrimi plină, cu adevărul Tău, cu iubirea și cu pacea Ta.Împreună cu Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, Preasfinția Sa Claudiu, Vă dorim sărbători binecuvântate, cu pace și bucurii de la Pruncul dumnezeiesc. Cu binecuvântări arhierești, † Cardinal Lucian, Arhiepiscop și Mitropolit, Arhiepiscop Major
 • Regele Mihai I a murit

  Regele Mihai I s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani, marţi, 5 decembrie, la ora 13.00, la reședința privată din Elveţia. În urmă cu un an, fostul suveran a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, şi tot atunci a anunţat că se retrage din viaţa publică. Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
 • Episcopul martir Ioan Suciu, comemorat la 110 ani de la naştere, la Capela Arhiereilor Blaj - FOTO

  Episcopul martir Ioan Suciu a fost comemorat luni, 4 decembrie 2017, cu ocazia aniversării a 110 de la naştere. Zeci de credincioşi au participat la un parastas de pomenire, ce a fost urmat apoi de o scurtă evocare a personalităţii celui cunoscut ca “episcopul tinerilor”, o inedită expoziţie cu obiecte ce au aparţinut episcopului Ioan Suciu fiind prezentată cu această ocazie.
 • Cercetaşii creştini, în tabără de formare la Blaj

  În perioada 30 noiembrie - 3 decembrie 2017, două asociaţii de cercetaşi creştini şi-au dat întâlnire la Blaj, la o tabără de formare. Este vorba de Asociaţia Cercetaşii Creştini Români şi Asociaţia Cercetaşii Români Uniţi, la tabăra de formare fiind prezenţi 40 de tineri, şefi şi asistenţi de patrulă în cele două asociaţii. Alegerea Blajului ca gazdă a acestei tabere a avut loc în contextul intrării în anul Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
 • Mesajul Preafericitului Cardinal Lucian cu ocazia Zilei Naţionale a României

  "România, trebuie să privești cu curaj și cu încredere spre viitor. Cu răbdare, cu chibzuință și cu onestitate. Așa cum sublinia Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în discursul de la ceremonia de bun venit pe Aeroportul Băneasa pe 7 mai 1999, în cea dintâi vizită a unui Pontif în țara noastră: „România, întemeiază-ți viitorul mai departe pe stânca tare a Evangheliei. Cu ajutorul lui Cristos vei fi protagonista unei noi perioade de entuziasm și curaj. Vei fi națiune prosperă, pământ roditor de bine, popor solidar și făcător de pace.”. La mulți ani România, Grădina Maicii Domnului! La mulți ani români! Dumnezeu să binecuvânteze și să ocrotească țara noastră!"
 • Blajul, iluminat festiv de sărbători

  Iluminatul festiv de sărbători a fost aprins în această săptămână la Blaj, municipalitatea venind în acest an cu mai multe surprize pentru louitorii oraşului. Deschiderea unui patinoar artificial, numele municipiului format din litere de 6 metri înălțime, care sunt iluminate noaptea şi iluminatul arhitectural al Colegiului Naţional "Inochentie Micu Clain" sunt marile noutăţi din acest an. Nu în ultimul rând, iluminatul festiv din Parcul Avram Iancu a primit o nouă dimensiune, întreaga suprafaţă a acestuia fiind redecorată spectaculos.
 • Joi, 28 decembrie, "Concert de Sărbători" la Palatul Cultural Blaj

  Orchestra Simfonică Napocensis din Cluj Napoca va susţine un "Concert de Sărbători" la Palatul Cultural Blaj, joi, 28 decembrie 2017, de la ora 18.00. Un bilet de intrare la acest concert costă 50 de lei, iar vânzarea biletelor se va face începând de marţi, 19 decembrie, zilnic între orele 09.00 - 17.00, la Palatul Cultural Blaj. Autorităţile blăjene doresc, prin organizarea acestui concert, să instaureze o tradiţie, astfel încât, începând cu anul viitor, în a doua zi a Crăciunului, Blajul să găzduiască un "Concert de Crăciun la Palat".
 • Blaj: Înscrierile pentru Revelionul Pensionarilor 2018 prelungite până vineri, 22 decembrie

  Primăria Municipiului Blaj anunţă că s-a prelungit perioada de înscriere pentru Revelionul Pensionarilor 2018, ce va fi organizat, ca şi în anii precedenţi, la Căminul Cultural din Tiur. Tarifele au rămas aceleaşi ca anul trecut, iar noua data limită pentru înscriere este vineri 22 decembrie 2017. Până acum, s-au înscris 168 de persoane la Revelionul Pensionarilor 2018.
 • Blaj: noul computer tomograf, funcţional şi pentru pacienţii din afara spitalului

  Noul computer tomograf de la Spitalul Municipal Blaj, pus în funcţiune la începutul lunii noiembrie, este funcţional şi pentru pacienţii din afara spitalului blăjean, anunţă conducerea instituţiei medicale. Acest lucru este posibil după ce a fost semnat contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba, în vederea decontării serviciilor medicale efectuate de cel mai nou CT din judeţul Alba.
 • Programul Școlar Colgate ajunge și la Blaj

  Demarat în luna octombrie 2017 „Proiectul de promovare a educației pentru sănătate în școli și comunitate”, susținut de Colgate-Palmolive și Societatea de Cruce Roșie – filiala Alba în parteneriat cu ISJ Alba, se derulează până în luna februarie 2018 și în Școala Gimnazială „ Toma Cocișiu” din Blaj. În proiectul școlar de educație în domeniul igienei orale sunt implicați 290 de elevi din clasele 0-IV, inclusiv elevi de la secția maghiară de la Școala primară Petrisat (structură a școlii Toma Cocișiu).
 • ADR Centru, alături de câțiva dintre oamenii cu probleme deosebite din județul Alba

  Sărbătorile de Iarnă au reprezentat un motiv de bucurie și pentru mai mulți oameni cu nevoi speciale din județul Alba. Angajații ADR Centru au donat pentru a ajuta o parte din pacienții cu scleroză multiplă din județul Alba, membri ai Asociaţiei SM Speromax Alba, precum și pe copiii și adulții ocrotiți în Centrele rezidențiale din Aiud, aflate în structura DGASPC Alba. Gestul salariaților din cadrul ADR Centru a avut la bază inițiativa Centrului de Resurse “Academia Doamnelor”, încă dinainte de Sărbătoarea Crăciunului.
 • Blaj: duminică, 17 decembrie 2017, ediţia a XVIII-a a Festivalului de Colinde "O, ce veste minunată"

  Duminică, 17 decembrie 2017, la Centrul Cultural "Iacob Mureşianu" Blaj, începând cu ora 14.00, va avea loc a XVIII-a ediţie a Festivalului de Colinde "O, ce veste minunată", organizat de Despărţământul "Timotei Cipariu" Blaj al ASTREI, împreună cu Primăria şi Consiliul Local Blaj, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Blaj şi Protopopiatul Greco-Catolic Blaj. Vor susţine recitaluri de colinde 24 de grupuri de colindători din Blaj şi zona Blajului, dar şi din judeţele Mureş şi Sibiu. Evenimentul ar fi trebuit să se desfăşoare sâmbătă, însă din cauza doliului naţional, manifestarea a fost reprogramată pentru duminică. Intrarea este liberă.
 • Blaj: Operaţie by-pass aorto femural efectuată cu succes, la un pacient cu risc de amputare

  Medicul specialist de chirurgie cardiovasculară Mihai Nemeţi a reuşit o nouă operaţie complicată la Spitalul Municipal Blaj. Este vorba de realizarea unui by-pass aorto femural la un pacient care prezenta, concomitent, şi o afecţiune cardiacă. Practic, intervenţia chirurgicală i-a salvat pacientului piciorul de la amputare. Dr. Mihai Nemeţi, care deţine şi funcţia de director medical interimar la spitalul din Blaj, spune că fără ajutorul celor trei noi medici anestezişti nu ar fi putut realiza o intervenţie de o asemenea complexitate. În acest moment, spitalul blăjean are cinci medici anestezişti, care asigură o gardă permanentă de ATI.
 • BRU: desfiinţarea Bisericii Greco Catolice din România în 1948 a fost opera regimului comunist ateu şi nu un act liber consimţit de reunificare cu Biserica Ortodoxă

  Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică reaminteşte faptul că desființarea și scoaterea sa în afara legii, precum și persecuția sistematică împotriva credincioșilor greco-catolici, continuată până în 1989, au fost opera regimului comunist ateu, instalat de Uniunea Sovietică împotriva voinței poporului român. Această distrugere s-a făcut prin arestarea tuturor episcopilor uniți, a sute de preoți, călugări și călugărițe și prigonirea a mii de credincioși, mulți dintre aceștia dând mărturie cu viața lor pentru credință. Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, invită, așadar, la reconsiderarea istorică a persecuției împotriva sa, îndelung ocultate și care nu are nici pe departe caracterul unor evenimente idilice, aşa cum au fost ele exprimate în episodul "Reunificarea Bisericii Ortodoxe Române", realizat de televiziunea Patriarhiei române, Trinitas TV, potrivit cărora revenirea Bisericii Greco-Catolice în sânul Bisericii Ortodoxe Române s-a produs în urma unui act de voinţă liberă, se arată în comunicatul de presă dat publicităţii de Biserica Română Unită.
 • Blaj: doi escroci reţinuţi pentru înşelăciuni comise prin metoda „accidentul” - SFATURI UTILE

  Doi bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii blăjeni pentru tentativă de înşelăciune prin metoda „accidentul”. Poliţia Blaj avertizează că escrocii şi-au făcut apariţia şi în zona Blaj în ultimele zile, numărul celor care au anunţat autorităţile în acest sens fiind în creştere, doi dintre escroci fiind reţinuţi duminică, ei urmând a fi prezentaţi Parchetului cu propunerea de arestare preventivă. În această perioadă, poliţiştii din Alba desfăşoară o amplă campanie de prevenire a înşelăciunilor comise prin metoda „accidentul”. Persoanele vârstnice sunt instruite de poliţişti, astfel încât acestea să nu devină victime ale escrocilor şi să anunţe poliţia în cazul în care sunt sunate de către cei care vor să-i înşele. Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, poliţiştii revin cu câteva recomandări.
 • Blaj: Primăria pierde peste 1,1 milioane euro prin aplicarea noului cod fiscal

  Primăria Municipiului Blaj va pierde peste 1,1 milioane de euro odată cu intrarea în vigoare a noului cod fiscal, adoptat în această săptămână. Prezent în studioul Radio Blaj, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, a declarat că suma reprezintă, practic, 90% din banii alocaţi pentru investiţiile din bugetul propriu al administraţiei blăjene. Cu toate acestea, noul cod fiscal nu va opri investiţiile în municipiul Blaj, în cel mai rău caz urmând a fi decalată perioada de implementare a acestora.
 • Blaj: Au început înscrierile pentru Revelionul Pensionarilor 2018

  Primăria Municipiului Blaj anunţă că au început înscrierile pentru Revelionul Pensionarilor 2018, ce va fi organizat, ca şi în anii precedenţi, la Căminul Cultural din Tiur. Tarifele au rămas aceleaşi ca anul trecut, iar data limită pentru înscrierea la Revelionul Pensionarilor este 15 decembrie 2017. Organizatorii doresc, în acest mod, să afle din timp numărul participanţilor, astfel încât Revelionul Pensionarilor să se desfăşoare în condiţii impecabile, în ton cu frumuseţea momentului festiv.
 • Elevele Diana Bârlea şi Veronica Isailă (Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj), câştigătoare a concursului de istorie de la Sebeş

  Elevele Diana Bârlea şi Veronica Isailă, de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj, au câştigat, săptămâna trecută, cea de-a treia ediție a concursului de istorie „Turnul Studentului” Sebeş. Având tema „România și Marele Război”, această competiție și-a propus să marcheze centenarul Primului Război Mondial (1914 – 1918). Vă invităm şă citiţi un material semnat chiar de Veronica Isailă, colaboratoare Radio Blaj, care a vorbit despre acest concurs şi în cadrul emisiunii "Ora de inspiraţie", pe care o realizează, săptămânal, la Radio Blaj
 • Blaj: teren sintetic de fotbal, inaugurat în cartierul Plopilor

  Duminică, 19 noiembrie, a fost inaugurat noul teren sintetic de fotbal din cartierul Plopilor. Investiţia face parte dintr-un amplu plan de dezvoltare şi modernizare pe care Primăria Blaj îl are pentru unul dintre cele mai sărace cartiere din oraş. Până acum, în zonă, a fost amenajat, la cele mai moderne standarde, târgul de animale şi a fost construit un teren sintetic de fotbal pentru locuitorii din acest cartier, urmând ca, în următorii doi ani, să fie refăcută complet şi infrastructura.