Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Crucea si Icoana Intalnirilor Mondiale ale Tineretului se vor afla la Blaj marti, 21 octombrie 2014

In perioada 15 octombrie – 1 noiembrie, atat Crucea tinerilor cat si Icoana Sfintei Fecioare Maria vor fi purtate in pelerinaj prin toate diecezele si eparhiile tarii noastre, ca pregatire pentru Ziua Mondiala a Tineretului de la Cracovia, ce va avea loc în anul 2016.

Crucea si Icoana Intalnirilor Mondiale ale Tineretului vor fi prezente la Blaj in Catedrala Mitropolitana in ziua de marti 21 octombrie 2014 dupa urmatorul program:

- 17.00 Primirea Crucii si a Icoanei in fata Catedralei "Sfanta Treime" din Blaj;

- 17.15 Rozarul de durere;

- 18.00 Dumnezeiasca Liturghie, in cadrul careia Preasfintia Sa Claudiu va rosti un cuvant de invatatura.

Sfanta Cruce si Icoana Maicii Domnului vor fi duse de la Blaj in Eparhia de Lugoj.

In anul 1984 Sfantul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea a incredintat o cruce mare de lemn tinerilor din intreaga lume, cruce care sa-i calauzeasca si sa le indrume pasii vietii. In anul 2003, acelasi sfant papa a daruit tinerilor si o copie a icoanei Sfintei Fecioare Maria venerata ca "Salus Populi Romani” in Bazilica "Sfanta Maria cea Mare” din Roma.

20.10.2014.


Comunicat al Conferinţei Episcopilor referitor la pelerinajul crucii şi al icoanei ZMT în România

COMUNICAT

Pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în România

Începutul lunii octombrie 2014 înseamnă pentru tinerii catolici din România şi începutul pregătirilor pentru pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului care se va desfăşura în România în perioada 15 octombrie - 1 noiembrie 2014. Această cruce şi icoană sunt simboluri încredinţate tinerilor din lumea întreagă de către Sfântul Ioan Paul al II-lea.

În anul 1994 papa Ioan Paul al II-lea, într-o celebrare la Roma, a încredinţat tinerilor o cruce simplă de lemn, de aproape patru metri, cerându-le acestora să o poarte în întreaga lume ca semn al iubirii lui Cristos faţă de omenire. Această cruce a devenit simbolul Zilelor Mondiale ale Tineretului, dorite tot de papa Ioan Paul al II-lea. Sfântul Părinte, în anul 2003, a dăruit tinerilor şi o copie a icoanei sfintei Fecioare Maria venerată ca "Salus Populi Romani" în bazilica "Sfânta Maria cea Mare" din Roma.

Ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia, ce va avea loc în anul 2016, aceste simboluri parcurg un pelerinaj prin ţările din nordul şi estul Europei. După Belarus, Lituania, Letonia, Rusia şi Ucraina, crucea şi icoana Zilei Mondiale a Tineretului vor ajunge în Republica Moldova, de unde vor fi preluate de un grup de tineri din România în ziua de 14 octombrie 2014, sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, patroana Diecezei de Chişinău.

Pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în diecezele şi eparhiile din România se va desfăşura după următorul calendar:

15-16 octombrie - Dieceza de Iaşi;

17-18 octombrie - Arhidieceza de Bucureşti;

19-21 octombrie - Arhidieceza de Alba Iulia şi Arhieparhia de Făgăraş şi Alba Iulia;

22-24 octombrie - Eparhia de Lugoj şi Dieceza de Timişoara;

25-26 octombrie - Eparhia de Oradea Mare şi Dieceza de Oradea;

27-28 octombrie - Eparhia de Cluj-Gherla;

29 octombrie - 1 noiembrie - Eparhia de Maramureş şi Dieceza de Satu Mare.

În scrisoarea sa pastorală PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, responsabil cu pastoraţia tineretului în cadrul Conferinţei Episcopilor din România, transmite că "pelerinajul crucii şi al icoanei prin România este o ocazie potrivită de rugăciune pentru tinerii noştri şi din lumea întreagă atât de încercaţi de frământările timpurilor pe care le trăim" şi, totodată, "un prilej potrivit de rugăciune pentru ţara noastră şi pentru poporul român, asupra căruia să invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu şi mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria".

În toate comunităţile unde vor poposi icoana şi crucea vor avea loc celebrări religioase, momente culturale şi diferite activităţi animate de tineri. Acestea vor fi o pregătire şi pentru Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic, care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 22-26 iulie 2015.

Pr. Eduard Mihai Coşa
secretar general

sursa: www.e-communio.ro