Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Comemorarea victimelor Holocaustului și Ziua Armatei Române, la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj

Comemorarea victimelor Holocaustului și Ziua Armatei Române au fost marcate prin două activități educative, desfășurate în luna octombrie, la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj.

Comemorarea victimelor Holocaustului (foto 1-3)

Comemorarea victimelor Holocaustului se face în fiecare an de către profesorii de istorie. Aceștia pregătesc, alături de elevi, o serie de activități educative pentru a marca cea mai neagră perioadă din istoria omenirii.

Sub genericul: „Lacrimi și amintiri dureroase...o istorie de ținut minte!”, grupul țintă format din elevi din clasele a VIII a de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj, au marcat la începutul lunii octombrie, „Ziua Holocaustului” printr-o activitate educativă, desfășurată în localul Bibliotecii Minicipale „Școala Ardeleană” din Blaj.

Activitatea, coordonată de profesoara de istorie Mona-Carmen Cârnaț, a avut ca scop rememorarea tragediei poporului evreu, dar și cultivarea spiritului civic și al toleranței în rândul elevilor. Obiectivele propuse au fost: analizarea unor documente referitoare la tema propusă, promovarea la nivelul grupului țintă a ideilor de toleranță, înțelegere reciprocă și dialog, dezvoltarea unei conștiințe civice, bazată pe cunoașterea și asumarea valorilor democratice.

Ce a însemnat Holocaustul? Este o întrebare la care profesorii ar trebui să răspundă elevilor, deoarece în școli, rare sunt momentele când se aduce în discuție acestă problemă internațională.

„Când vorbim despre Holocaust vorbim de durere, vorbim de lipsa unui ajutor. Holocaustul a distrus vieți. Indiferent de ce a presupus el și de cauzele sale, nu trebuia să se ajungă la asemenea atrocități. Nu trebuie să uităm că acestă pagină urâtă a istoriei a fost făcută de oameni și că în acest genocid a fost implicată și țara noastră.” (Prof. Mona-Carmen Cârnaț)

În cadrul activității elevii au fost puși în contact cu elementele de cultură, istorie și religie evreiască și au fost stimulați să cerceteze probleme legate de Holocaust. Prin dezbaterea intitulată „10 lucruri despre Holocaust” elevii au arătat un real interes pentru această temă, fiind impresionați de soarta pe care au avut-o evreii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Recitarea unor poezii și citate despre Holocaust, prezentarea mărturiilor unor supraviețuitori ai lagărelor naziste, redarea sub formă de dialog a „Povestei de groază a unei românce, Eva Mozes Kor, care a supraviețuit la Auschwitz”, vernisarea panourilor expoziționale cu fotografii, desene și colaje și o expoziție de carte intitulată „Oameni și destine”, au completat acest tragic „remember”, la care au fost prezenți alături de conducerea școlii (dir. adj. prof. Marinescu Sabina Victoria), elevi, profesori, bibliotecari (Simona Frâncu – director Biblioteca Municipală) și reprezentantul Cultului Mozaic, Avram Faibiș, o prezentă activă în ultimii 5 ani la activitățile derulate de școală cu prilejul comemorării victimelor Holocaustului, care în încheierea activității a concluzionat: "O rugăciune evreiască spune: „Să ne amintim!”.Să ne amintim pentru a-i cinsti pe cei care au murit nevinovați. Să ne amintim pentru a spune generațiilor următoare tragedia Holocaustului. Să ne amintim pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete niciodată".

Ziua Armatei Române (foto 4-7)

Cine mai știe ce semnificație are ziua de 25 Octombrie? Prea puțini, iar pentru majoritatea tinerilor români nu este decât o simplă dată în calendar. Cu toate acestea este o dată deosebit de importantă pentru istoria statului român modern. Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie are o dublă semnificație: este celebrarea zilei de naștere a Majestății Sale, regele Mihai I al României, care în acest an împlinește venerabila vârstă de 95 de ani, "La mulți ani, Majestate!", dar este și Ziua Armatei Române, o zi de glorie și de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea noastră și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român.

La 25 octombrie 1944 glorioasa armată română elibera ultimele teritorii românești de sub ocupația hortisto-nazistă, orașele Carei și Satu Mare. Prin lupte grele și sângeroase și fapte de eroism, armata română a întregit Transilvania străbună, leagănul națiunii și civilizației românești, din al cărui trup fusese răpită partea de nord-vest. Prin aceasta, România intra în granițele sale firești, rupte și terfelite de odiosul Dictat de la Viena din 1940.

La această sărbătoare, cu ocazia Zilei Armatei Române, elevii Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” din Blaj au adus un călduros și pios omagiu tuturor eroilor neamului și veteranilor de război, care au înfruntat gloanțele și vitregia războiului, celor care și-au dat viața pentru libertatea, unitatea și integitatea României, precum și admirația și onoarea față de brava noastră armată activă și modernă, care onorează cu cinste și demnitate misiunile complexe pe care le are atât în interior cât și în teatrele de operațiuni din afara țării, sub culorile Drapelului nostru național.

În intervenții scurte și obiective, elevi din clasele a VIII a A și B, au punctat însemnătatea zilei de 25 Octombrie. Deosebit de emoționant a fost momentul în care elevul Biriș George, din clasa a V a B, a citit poezia de la anul 1918 „Nu plânge, Maică Românie”, versurile găsite în ranița unui soldat mort în toamna anului 1918, pe Muntele Sorica, din Carpații de curbură.

În finalul activității, elevii clasei a III a B, coordonați de prof. înv.primar Bălău Mirela au încântat auditoriul cu un frumos cântec popular:

„Măi române, cât trăiești
Pământul să ți-l cinstești.
.........................................
Că stau risipiți sub glie
Toți străbunii în vecie.
................................
C-au luptat prin foc și pară
S-avem azi, frumoasă țară!


Directorul instituției de învățământ, prof.dr. Alina Maria Dulău, a participat, alături de elevi, cadre didactice și bibliotecara școlii, la această activitate, coordonată de prof. de istorie Mona-Carmen Cârnaț, care la final a concluzionat: „Măcar o dată pe an să ne gândim cu respect la eroii neamului, să privim cu sinceritate și încredere la Armata Română, să ne aliniem gândurile frumoase și să dăm onorul cuvenit poporului român”.

Prof. Mona-Carmen Cârnaț

01.11.2016.