Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Cea mai frumoasă poveste: Caritas Blaj a împlinit 20 de ani de existenţă

Luni, 20 februarie 2017, s-au împlinit 20 de ani de la înființarea Asociaţiei Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, cea mai mare instituție a Mitropoliei Blajului. Pe 20 februarie 1997, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan a încredințat părintelui Nicolae Anușcă nobila misiune de a înființa în Biserica Greco Catolică o operă destinată săracilor, care să reînvie tradiția de odinioară a Blajului, cultivată, de-a lungul a 250 de ani, de vlădicii, cărturarii și preoții Bisericii prin nenumăratele fundații și asociații bisericești. În acești 20 de ani de viață, Asociația Caritas a devenit cea mai mare instituție din cadrul Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului, având un număr de aproximativ 100 de angajați, gestionând prin serviciile și activitatea derulată peste două milioane de euro anual și sprijinind, în diferite forme, prin cele 20 de proiecte și inițiative, peste 1.000 de persoane în fiecare an.

Ne place să spunem că la Caritas se pune în operă o poveste frumoasă pentru că se realizează cu personaje reale din lumea noastră, oameni speciali și cu nevoi speciale, oameni dăruiți și cuceriți de misiunea lor în slujba celor dezmoșteniți din aceasta lume și nu în ultimul rând oameni generoși și darnici, dar discreți, care ajută ca povestea să meargă mai departe.

Într-o seară de 20 februarie în urmă cu douăzeci de ani, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan a încredințat părintelui Nicolae Anușcă nobila misiune de a înființa în Biserica noastră o operă destinată săracilor care să reînvie tradiția de odinioară a Blajului, cultivată de-a lungul a 250 de ani de vlădicii, cărturarii și preoții Bisericii prin nenumăratele fundații și asociații bisericești.

În urmă cu douăzeci de ani această poveste a început ca orice poveste: a fost odată ca niciodată, un grup de șapte tineri, dar mai ales tinere, dornici de o mare aventură în această lume în care să facă vizibil mesajul Domnului și al Bisericii Sale prin fapte concrete. Dintre aceștia, șase sunt încă consecvenți crezului lor, cunoscând foarte bine o filozofie simplă de viață: adevărata bogăție se realizează în această lume dacă ești prietenul săracilor și nu a potentaților și stăpânilor acestei lumi, regăsindu-se și azi între angajații Caritas și continuând această poveste frumoasă.

Așa cum îi stă bine Blajului și Bisericii Sale, de a oferi exemplu și a fi deschizător de drumuri pentru ceilalți, Caritas Blaj a oferit suportul necesar ca și în celelalte eparhii greco-catolice din țară să fie semănat și cultivat spiritul iubirii prin fapte; și acolo Caritas a prins rădăcini adânci care dovedesc încă o dată trăinicia lucrului bine făcut, care vine de la Dumnezeu.

În acești douăzeci de ani de viață, Asociația Caritas a devenit cea mai mare instituție din cadrul Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului, având un număr de aproximativ 100 de angajați, gestionând prin serviciile și activitatea derulată peste două milioane de euro anual și sprijinind în diferite forme prin cele 20 de proiecte și inițiative peste 1000 de persoane în fiecare an.

Caritas Blaj, în acești douăzeci de ani, a fost nu numai vocea săracilor ci a fost și vocea înaintașilor și întemeietorilor Blajului susținând renașterea învățământului și școlii catolice la Blaj, după modelul celor de odinioară care au fost mărgăritarul cel mai de preț al Bisericii și națiunii române din Transilvania. Caritas a construit cel mai nou edificiu școlar din Blaj unde este găzduită cea mai veche și mai prestigioasă instituție de educație din Blaj, Liceul Greco-Catolic Sfântul Vasile cel Mare. La jubileul celor douăzeci de ani de existență ne dorim să beneficiem în continuare de har, pace, îndurare, ocrotire și binecuvântare din partea Domnului nostru Isus Cristos prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, să rămânem fideli misiunii noastre încredințate de Biserică și să ne lăsăm inspirați de înaintașii noștri, care au considerat că nici o jertfă nu e prea mare pentru a scoate națiunea română din starea de obediență, slugărnicie și sărăcie.

Cu această ocazie urăm organizației Caritas Blaj: angajaților, voluntarilor, membrilor, binefăcătorilor, partenerilor și nu în ultimul rând beneficiarilor noștri, la mulți ani!

În numele echipei Caritas Blaj,
Biroul de Comunicare Caritas Blaj,
Preluare Caritas Blaj

20.02.2017.