Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Caritas România organizează duminică, 19 februarie, în toate bisericile catolice, o colectă pentru refugiaţii sirieni

La inițiativa Caritas Romania și cu binecuvântarea Conferinței Episcopilor Catolici din România se va organiza duminică, 19 februarie 2017, o colectă specială cu scopul de a veni în ajutorul celor peste 11 milioane de refugiati din Siria, care au fost obligaţi să-și abandoneze locuințele și să se refugieze în zone mai liniștite din Siria sau țările vecine Siriei de teama și ororile războiului din această țară, se amintește în scrisoarea circulară (foto 2) pe care Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan a transmis-o tuturor comunităților parohiale din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. Apelul pe care Preafericirea Sa îl adresează preoților și credincioșilor urmează linia Sfântului Părinte Papa Francisc, care în repetate rânduri a făcut apel la solidaritate pentru refugiații din Siria, informează Centrul de Comunicare Caritas Blaj.

Situația în Siria și în regiunile învecinate este cea mai severă criză umanitară și de încălcare a drepturilor omului în lume. 6,5 milioane de persoane sunt strămutate intern în Siria, din cauza conflictului. După cinci ani de conflict amar, care a provocat distrugerea țării, Siria a cunoscut în 2016 o creștere de violență și confruntări sângeroase între forțele armate în toate provinciile și orașele, înainte considerate relativ mai sigure. Necesitățile umanitare continuă să crească, migrarea populației este în creștere și o întreagă generație de copii este expusă la război și violență, lipsită de serviciile de bază, educație și protecție.

Colecta organizată de Confederația Caritas România va sprijini Caritas Siria în implementarea programelor destinate refugiaților interni, dar și populației din provincia Tartous din vestul Siriei. Zona de coastă a Siriei a fost mult timp considerată un model unic pentru coexistența culturilor și religiilor în Siria. Si astăzi este o zonă relativ sigură și o destinație preferată pentru mulți oameni strămutați din cauza războiului și a violențelor în localitățile lor de origine. Provincia Tartous găzduiește astăzi peste 43.000 de familii de refugiați interni. Cei mai mulți dintre ei au închiriat mici spații de locuit, dar plata chiriilor, asigurarea alimentelor, iar, în caz de nevoie, a medicamentelor și finanțarea educației copiilor depășesc cu mult posibilitățile financiare ale acestor familii.

De la începutul crizei, Caritas Siria este alături de oamenii afectați de război. De atunci organizația a sprijinit peste 50.000 de familii (357.428 persoane fizice) afectate de conflict. Caritas Siria (o organizație importantă în Siria, aproximativ 10% din populația Siriei sunt creștini de diferite confesiuni) continuă, în ciuda situației dificile, să ofere ajutor pentru grupurile cele mai vulnerabile, mai ales pentru refugiații interni.

Ajutorarea celor afectați de acest conflict a devenit o preocupare majoră pentru rețeaua Caritas pe plan internațional.

În acest sens și Confederația Caritas România, prin Programul Național de Intervenție Situații de Urgență, împreună cu partenerii din rețeaua Caritas Internationalis, dorește să vină în ajutorul celor care astăzi suferă în Siria, respectiv celor care s-au refugiat în țările vecine (Liban, Iordania, Turcia).

Dacă doriţi să sprijiniţi victimele din Siria, puteţi să contribuiţi la colecta care se va organiza în Bisericile Catolice în data de 19 februarie, sau să donaţi direct în conturile:

Cont în Lei:
Confederatia Caritas Romania
Unicredit Tiriac Bank
RO78 BACX 0000 0000 3011 7510

Cont în EURO:
Confederatia Caritas Romania
Unicredit Tiriac Bank
RO07 BACX 0000 0000 3011 7042

Centrul de Comunicare Caritas Blaj

14.02.2017.