Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Târgul de animale va fi redeschis luni, 25 septembrie

Târgul de animale Blaj, închis de la începutul lunii iunie pentru lucrări de reabilitare, va fi redeschis oficial luni, 25 septembrie, cu tradiţionalul târg „de ţară” de la finalul lunii septembrie. Practic, începând din această lună, municipiul Blaj beneficiază de unul dintre cele mai moderne târguri de acest gen din judeţul Alba, acesta fiind refăcut de la zero în mai puţin de patru luni de zile. Primăria Blaj anunţă că pentru accesul la târgul din 25 septembrie nu va percepe taxe pentru comercianţi, acestea urmând a fi decise, în conformitate cu noile facilităţi, în cel mai scurt timp. Din păcate, nu va fi permisă comercializarea porcilor, deoarece, din cauza focarelor de pestă porcină africană semnalate în ţară, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a solicitat interzicerea comercializării porcilor în târgurile de animale din judeţ.

Deşi mai necesită lucrări mici de retuşare, noul târg de animale din Blaj va deveni funcţionabil începând de săptămâna viitoare. Pentru amenajarea acestuia, Primăria Blaj a investit aproximativ 620.000 lei (fără TVA), din fonduri proprii, lucrările derulate schimbând radical aspectul întregii zone, din cartierul Plopilor, astfel încât vizitatorii vor fi mai mult decât plăcut surprinşi.

"Mă bucur că am reuşit să finalizăm această investiţie în timp record şi, astfel, ne-am putut ţine de promisiunea făcută, aceea că târgul de animale va fi redeschis pe 25 septembrie. Pe lângă faptul că am urmărit atent desfăşurarea lucrărilor şi ne-am preocupat ca totul să se desfăşoare conform planului, am beneficiat şi de un constructor serios, căruia doresc să-i mulţumesc pe această cale. Târgul de animale este o investiţie foarte necesară pentru locuitorii întregii zone, pentru dezvoltarea agriculturii şi zootehniei din Blaj şi din jurul Blajului. Îi aştept pe toţi, luni, la marea redeschidere", afirmă primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Situat pe o suprafaţă de peste 1,5 hectare, în cartierul Plopilor, târgul de animale şi mărfuri a fost racordat la reţelele de electricitate, apă şi canalizare şi va beneficia de grupuri sanitare, în incinta lui urmând să fie construit şi un cabinet sanitar. Toate aleile târgului şi drumul de acces au fost asfaltate şi împrejmuite cu gard, iar clienţii şi comercianţii vor beneficia de o parcare generoasă.

Târgul de animale va beneficia de un stand pentru licitaţii şi de un cântar pentru comercianţii de cereale şi animale, care vor avea la dispoziţie spaţii proprii în acest sens. Autorităţile au proamenajat cinci spaţii pentru comercializarea animalelor, în funcţie de mărimea şi categoria acestora, care vor fi sub formă de ţarcuri, împrejmuite cu garduri de lemn. Astfel, vor fi delimitate următoarele spaţii: 1.900 de mp pentru vite, 900 de mp pentru oi, 820 mp pentru cai, 800 mp pentru porci și 770 mp pentru animale mici. De asemenea, vor fi construite platforme speciale pentru încărcare şi descărcare, care vor facilita din plin transportul animalelor comercializate.

Târgul de animale şi mărfuri din Blaj are loc, în mod obişnuit, în fiecare zi de joi, dar, de patru ori pe an, găzduieşte comercianţi din întreg judeţul, fiind încadrat la categoria târgurilor tradiţionale „de ţară”: 25 martie, 29 iunie, 25 septembrie şi 3 decembrie.

Autorităţile locale reamintesc că în această perioadă este interzisă comercializarea porcilor, prin dispoziţie DSVSA, din cauza focarelor de pestă porcină africană semnalate în ţară.

Text şi foto: Nicu Goga

21.09.2017.