Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Proiectul Blaj TeaM 18 la final

Spectacolul multi-art "Călătorie în Marele Război" s-a aflat în centrul manifestărilor proiectului de educație prin cultură Blaj TeaM 18 - Teatru și Memorie 1918-2018, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și organizat de Signis România. După ce l-au prezentat la Blaj, tinerii au plecat într-un mic turneu la Sibiu, Cluj și București. S-au adaptat ușor trecând din exterior în interior, de la ora apusului la lumina de zi, de la un public de elevi la cel al Festivalului 25 de ore de teatru non-stop, organizat de Asociația culturală Bis la Sibiu, și au trecut și peste emoțiile de a juca în fața unui public bucureștean, care număra profesioniști din lumea teatrului, la Centrul cultural Replika.

Spectacolul a fost prezentat prima oară la Blaj joi, 14 septembrie, când cei 12 tineri, alături de actorul Florin Kevorkian, studenta la canto Alexandra Anușcă și percuționistul francez Francesco Agnello, au jucat pentru prima dată într-o piesă de teatru documentar. Astfel, în clădirea celui mai vechi liceu românesc din Transilvania, Liceul "Sfântul Vasile cel Mare" Blaj, tinerii blăjeni au propus publicului prezent o "Călătorie în Marele Război" (foto) creat despre tinerii de acum un veac, bazat pe scrisori de pe front, amintiri culese de ei și fragmente din ziarul Unirea, publicate în perioada 1916-1918. În echipă au fost elevii Ioana Bogdan, Sonia Moșneag, Daria Gizdavu, Miruna Rotar, Patricia Sas, Daria Stoican, Cristian Benchea, Alexandru Maier, Ovidiu Oltean, Sebastian Popescu, Sorin Furnea și Veronica Isailă.

Proiectul Blaj TeaM 18 a adus, între 1-18 septembrie, în orașul de la confluența Târnavelor, cinci producții de teatru, trei proiecții de film și a propus trei ateliere de creație pentru tineri, finalizate prin spectacolul multi-art Călătorie în Marele Război". Toţi participanţii la acest proiect, indiferent de vârstă, au trăit experienţe inedite, culturale şi educative, manifestarea reuşind să fidelizeze un public interesat să descopere lucruri noi şi să-şi dezvolte abilităţile de comunicare.

De la poveștile de acum un veac,până la cele de astăzi, ultima săptămână de festival la Blaj s-a încheiat cu spectacolul "Născut în '90", o producţie a Teatrului Bis Sibiu. Cu un scenariu original, inspirat din gânduri, reflecţii şi poveşti de viaţă, eroii piesei de teatru au traversat anii ‘90, cel mai tulbure şi gri deceniu din istoria modernă a României, cu bucuria copilăriei, în contrast cu amarul provocat de viaţa socială şi politică, publicul prezent regăsindu-se cu nostalgie în momentele de viaţă evocate pe scenă, cu hazoase si amare aduceri aminte.

Blaj TeaM 18 - Teatru și Memorie 1918-2018 este un proiect de educație prin cultură, organizat de Signis România și Primăria Blaj, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Fundația Renovabis, Germania. Parteneri: Asociația Culturală Replika, Teatrul Bis, Liceul "Sfântul Vasile cel Mare" Blaj, Colegiul Național "I.M. Clain" Blaj, Caritas Blaj și Radio Blaj. 25.09.2017.