Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Părintele Nicolae Jidveian a trecut la cele veşnice

Miercuri, 16 decembrie 2015, părintele Nicolae Jidveian, cel mai în vârstă dintre preoţii Arhiepiscopiei de Blaj, a trecut la cele veşnice, la vârsta de 102 ani, împărtăşit cu sfintele Taine. Ceremonia înmormântării va avea loc vineri, 18 decembrie, la ora 13.00, în Catedrala Mitropolitană din Blaj.

Părintele Nicolae s-a născut în data de 25 iunie 1913, în localitatea Sântămărie, jud. Alba, ca fiu al lui Nicolae, ţăran, şi al Veronicăi, ultimul din cinci fraţi. A urmat trei clase primare în satul natal, iar a patra în Blaj. A urmat Liceul Sf. Vasile cel Mare în Blaj, iar apoi a studiat teologia la Blaj între anii 1936-1940. S-a căsătorit cu Morar Cornelia, fiica parohului din parohia Pintic-Teaca, jud. Bistriţa-Năsăud. A fost hirotonit preot în 26 februarie 1941, de PS Vasile Aftenie, în Bucureşti. În 28 februarie 1941 a fost numit administrator parohial al parohiei greco-catolice Câmpulung, districtul protopopesc bucovinean. După trei ani, în 26 august 1944 a fost numit administrator parohial în Valea-Gălzii, districtul protopopesc al Alba Iuliei. În 12 noiembrie 1945 a fost numit administrator parohial în parohia Vesăuş, jud. Alba.

În 10 octombrie 1948, fiind dezlănţuită prigoana împotriva Bisericii şi, fiind urmărit, primarul din Vesăuş – care figura ca şi comunist – l-a luat la el acasă. După câtva timp a trebuit să îl ducă la o rudenie a lui în comuna Crăieşti. La acea rudenie a primarului, Pr. Nicolae stătea noaptea în grajdul cu animalele iar ziua în şură pe fân. Întrucât începea iarna, părintele a plecat într-o noapte, pe jos, peste hotar, pe trasee pe unde nu circula nimeni, la sora sa Veronica, din Sântămărie. Aşa a început iarna anului 1948. Ziua stătea în grajdul cu animalele, iar noaptea dormea pe grajd într-un pat făcut în fân sub acoperişul cu ţigle. Aici a rămas o iarnă şi o vară. Dar Securitatea, care folosea mijloace diabolice, a arestat-o pe soţia părintelui, ţinând-o întreaga noapte în arestul Securităţii din Blaj. Atunci, în situaţia dată, părintele s-a dus şi s-a predat Securităţii, iar pe soţia sa au eliberat-o şi s-a întors acasă. Părintele a fost apoi judecat şi a executat şase luni de închisoare la Sibiu, după care a fost eliberat. Şi-a căutat un serviciu, dar nimeni nu vroia să angajeze un fost deţinut. Până la urmă, a fost angajat la săpat pământ apoi arzător la fabrica de cărămidă de la Cetatea de Baltă. În anul 1988 i-a murit soţia (născută în 1923), cu care a avut patru copii: Maria-Monica, Nicolae, Ileana-Marcela şi Ioan, ultimul fiind preot în Aţintiş, jud. Mureş.

După ieşirea Bisericii din clandestinitate, părintele Jidveian a fost numit – de către IPSS Alexandru Todea – ca vicar general al Mitropoliei din Blaj; în această funcţie, deşi IPSS Alexandru încă locuia la Reghin, castelul mitropolitan fiind în renovare, Pr. Nicolae a reorganizat administraţia mitropolitană, a reluat şi menţinut contactul cu preoţii, a menţinut relaţiile cu alte instituţii bisericeşti şi civile.

De mulţi ani s-a retras, continuând acasă, în Blaj, str. Crişan nr. 2, – alături de familie – viaţa de rugăciune şi de închinare Domnului. Ca fire, cred că întotdeauna părintele Nicolae a fost un om drept, chiar scrupulos şi rigid uneori, cu o formaţie tipic manualistă şi ordonată, dar întotdeauna cu inima plină de o dragoste ziditoare.

Ceremonia înmormântării va avea loc vineri, la ora 13.00, în Catedrala Mitropolitană din Blaj.

Dumnezeu să-i facă robului Său parte cu drepţii în Împărăţia Sa!

Pr. Anton Rus

Preluare www.e-communio.ro

17.12.2015.