Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: elevii de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” au sărbătorit Ziua Armatei Române

Sub genericul „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz 100! PE AICI NU SE TRECE!”, Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj a marcat, miercuri, Ziua Armatei Române, sărbătorită în fiecare an în data de 25 octombrie.

25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire națională, o zi de glorie și de cinstire a Armatei Române. Devenită simbol al tuturor luptelor și eroilor neamului românesc, această dată a rămas întipărită în sufletele românilor drept ziua în care întreaga țară sărbătorește armata și pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

Formarea și cultivarea conștiinței patriotice la elevi sunt aspecte deosebit de importante în educația lor, aspecte pe care noi, dascălii Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu” din Blaj, condusă de director Prof. dr. Alina Maria Dulău și Prof. înv. primar Mirela Bălău, le vizăm permanent, îndrumându-le pașii elevilor noștri către cunoașterea și prețuirea trecutului glorios al poporului.

Având în vedere valențele formative ale activităților extracurriculare, care adâncesc și întregesc procesul de învățământ, în sala multifuncțională a școlii s-a desfășurat miercuri, o activitate dedicată zilei de 25 Octombrie - ZIUA ARMATEI ROMÂNE- o sărbătoare a tuturor celor care au ales să îmbrace uniforma militară și să-și slujească țara, un prilej de mândrie și satisfacere pentru momentele de glorie ale Armatei Române, dar și un un moment de pioasă aducere aminte al sacrificiului eroilor care au murit glorios apărându-și țara.

Printr-o intervenție scurtă și obiectivă, eleva Ioana Poptelecan din clasa a VII a C a punctat dubla semnificație a zilei, data eliberării totale a NV-ului Transilvaniei - leagănul genezei și evoluției istorice a poporului nostru - de sub ocupația hortysto-nazistă, cât și celebrarea zilei de naștere a regelui Mihai I al României.

Sub genericul „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz 100! PE AICI NU SE TRECE!”, profesoara de istorie Mona-Carmen Cârnaț, inițiatoarea și coordonatoarea acestei activități, printr-o captivantă încursiune în derularea operațiunilor militare ale Primului Război Mondial, a motivat alegerea genericului activității, având în vedere că în anul acesta s-au împlinit 100 de ani de când, în vara anului 1917, Armata Română, condusă de generalii Alexandru Averescu, Eremia Grigorescu și Constantin Cristescu, luptând cu un elan deosebit, au oprit ofensiva inamică la Mărăști, Mărășești și Oituz, aceste victorii oferind românilor speranța eliberării zonei ocupate din sudul țării.

Interesantă a fost relatarea elevei Tania Prainer din clasa a VII a A despre căpitanul Traian Grigorescu, care zăcea în lagărele de prizonieri din Bulgaria, capturat în prima sa luptă, la Turtucaia, în timp ce tatăl său, generalul Eremia Grigorescu, se acoperea de glorie în bătăliile anilor 1916-1917 din Dobrogea, de la Oituz și Mărășești.

Deosebit de impresionant a fost momentul liric „Neamul devine etern prin cultul eroilor”, în care elevele Esther Stoica și Anamaria Marcu (din clasa a V a B), Maria Edveș și Andreea Ștef (din clasa a VII a C) au prezentat versuri închinate eroilor neamului românesc.

Panourile expoziționale: „Participarea românilor la Primul Război Mondial”, „Mărăști, Mărășești și Oituz – cele mai importante victorii ale Antantei din 1917”, „Cicatricile lăsate de Primul Război Mondial”, „ Monumente ridicate în memoria ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă”, precum și expoziția de carte documentară, au completat manifestarea dedicată zilei de 25 Octombrie, la care a participat directorul instituției de învățământ, Prof. dr. Alina Maria Dulău, alături de elevi din gimnaziu, cadre didactice și bibliotecara școlii, Viorica Muntean. La finalul activității, elevii au intonat un cântec adecvat evenimentului: „Treceți batalioane române Carpații!”.

Prin aceste frumoase momente, elevii au încercat să aducă un pios omagiu eroilor, transmițând totodată cele mai sincere gânduri de recunoștință Armatei Române.

Felicitări elevilor pentru implicarea și participarea la activitate!... și în încheiere – MÂINE SĂ FIM MAI BUNI CA ASTĂZI! - aceasta este viziunea școlii noastre!”, afirmă, într-un comunicat de presă, consilierul de imagine al școlii, prof. Mona-Carmen Cârnaț.

26.10.2017.