Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: aproximativ 400 de elevi la prima ediţie a Târgului Liceelor şi Meseriilor pentru zona Blaj-Jidvei; GALERIE FOTO

La Colegiul Naţional "Inochentie Micu Clain" Blaj a avut loc, miercuri, prima ediţie a Târgului Liceelor şi Meseriilor pentru zona Blaj-Jidvei. Aproximativ 400 de elevi din zonă au putut lua astfel contact cu oferta educaţională pentru anul şcolar 2017/2018 a liceelor prezente: Colegiul Naţional "Inochentie Micu Clain Blaj", Liceul Tehnologic "Ştefan Manciulea" Blaj, Liceul Teologic Greco-Catolic "Sfântul Vasile Cel Mare" Blaj, Liceul Tehnologic "Timotei Cipariu" Blaj, Liceul Tehnologic Jidvei şi Colegiul Naţional "Bethlen Gábor" Aiud, care şi-a trimis reprezentanţi la acest târg, în condiţiile în care la Blaj există clase gimnaziale cu specialitatea limba maghiară.

Târgul Liceelor şi Meseriilor a fost organizat, în premieră, pentru zona Blaj, la Colegiul Naţional "Inochentie Micu Clain" deoarece până acum se desfăşura doar la Alba Iulia, într-o singură zi, pentru întreg judeţul Alba. Cum participarea elevilor de clasa a VIII-a era foarte slabă, , din motive de distanţă, din acest an s-a decis organizarea a şase astfel de târguri zonale, conform modului în care este împărţit, de către ISJ Alba, din punct de vedere geografic, judeţul Alba, ne-a declarat directorul Colegiului Naţional "Inochentie Micu Clain" Blaj, profesorul Ioan Tomoioagă.

Prezentă la Târgului Liceelor şi Meseriilor de la Blaj, Marcela Dărămuș, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, a declarat:

"Târgul Liceelor şi Meseriilor este o etapă importantă atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, aceea de a fi informaţi în ceea ce constă oferta educaţională a liceelor din zona Blaj. A fi informat înseamnă un prim pas spre succesul în carieră, e foarte important ca elevii să aleagă corect ruta şcolară sau profesională aşa cum spune parcursul educaţional de până acum. Anul acesta am considerat, împreună cu colegii mei directori, că este mai util să organizăm aceste târguri pe cele şase zone ale judeţului, pentru a fi cât mai aproape de oferta pe care elevii şi părinţii o doresc şi de a fi prezenţi în număr cât mai mare la aceste târguri. De aceea rog elevii să ceară cât mai multe amănunte liceelor care sunt prezente, pentru a fi siguri că au făcut alegerea cea mai bună. O altă noutate este prezenţa la târguri a profesorilor psihopedagogi, care îi pot consilia atât pe elevi, cât şi pe părinţi. De aceea, îmi doresc ca, începând de acum, profesorii, diriginţii, chiar şi directorii să se întâlnească şi cu părinţii elevilor, pentru că una îşi doresc absolvenţii şi, de multe ori, alta îşi doresc părinţii, iar noi trebuie să corelăm aceste dorinţe cu rezultatele şcolare, foarte importante, pentru a nu greşi atunci când se doreşte ceva, dar nu se poate."

Conform calendarului admiterii la liceu, în perioada 11- 31 mai 2017 vor avea loc şedinţe cu părinţii şi viitorii absolvenţi pentru prezentarea planului de şcolarizare şi a procedurilor de admitere.

Pe 14 iunie 2017 unităţile de învăţământ gimnazial vor transmite Comisiei de admitere judeţeană baza de date cu mediile generale de absolvire pentru elevii care au terminat clasa a VIII-a, elevii corigenţi, elevii repetenţi, elevii exmatriculaţi şi elevii cu situaţia şcolară neîncheiată.

Pe 16 iunie 2017 Comisia judeţeană de admitere va transmite Comisiei Naţionale de Admitere baza de date cuprinzând mediile generale de absolvire ale elevilor care au terminat clasa a VIII-a, lista elevilor corigenţi, a celor repetenţi, a celor exmatriculaţi şi a celor cu situaţia şcolară neîncheiată, prin completarea informaţiilor respective în aplicaţia informatică centralizată.

În data de 2 iulie 2017 Comisia Naţională de Admitere va transmite comisiilor judeţene baza de date cu mediile de admitere şi ierarhia judeţeană prin activarea secţiunilor şi rapoartelor specifice în aplicaţia informatică centralizată.

În 3 iulie 2017 fiecare unitate de învăţământ gimnazial va afişa lista candidaţilor în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Tot atunci secretariatele şcolare vor completa fişele de înscriere cu numele sau codul unităţii de învăţământ gimnazial, datele personale ale absolvenţilor clasei a VIII-a, mediile generale de absolvire, notele şi mediile obţinute la examenul de Evaluare Naţională 2017 şi mediile de admitere, prin tipărirea acestora. Unităţile de învătământ vor comunica linkul paginii în care se va afişa ierarhia la nivel judeţean a absolvenţilor de gimnaziu.

În perioada 3 - 5 iulie 2017 se vor elibera fişele de înscriere pentru candidaţii care solicită să participe la admitere în alt judeţ.

Text şi foto: Nicu Goga

18.05.2017.