Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: în luna octombrie, Şcoala Gimnazială „Toma Cocișiu” a marcat luna internațională a bibliotecilor școlare printr-un proiect internațional

Pentru acest an școlar, în cadrul proiectului „Octombrie-Luna Internațională a Bibliotecilor școlare”, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj au participat la diverse activități desfășurate pe perioada lunii octombrie, la biblioteca școlii. Activitățile au culminat cu desfășurarea „Marșului cărților și al cititorilor”, care a constat într-o paradă a costumelor personajelor din operele literare și istorice. 150 de elevi, cu pancarde și afișe, însoțiți de cadre didactice și bibliotecara școlii, au pornit într-un marș al cărților pe străzile din municipiul Blaj, până în centrul civic al orașului, Piața 1848. Tema Proiectului din 2017, inițiat de Casa Corpului Didactic, Alba în parteneriat cu ISJ Alba și Bibliotecile Școlare, este „Conexiuni între comunități și culturi”.

Luna octombrie este recunoscută ca fiind „Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare”. Bibliotecarii școlari, cadrele didactice și elevii din intreaga lume sărbatoresc acestă lună dedicată bibliotecii școlare.

Scopul acestei sărbători speciale este de a atrage atenția asupra importanței bibliotecilor şcolare de a promova lectura în rândul elevilor în vederea formării unor deprinderi de comunicare, evidențierea rolului activităților desfașurate de biblioteca școlară în educatie, societate și cultură, stimularea lecturii prin toate formele de educație, crearea unei imagini pozitive a bibliotecii școlare în rândul generațiilor actuale de cititori.

Tema Proiectului din 2017, inițiat de Casa Corpului Didactic, Alba în parteneriat cu ISJ Alba și Bibliotecile Școlare, este „Conexiuni între comunități și culturi”.

Pentru acest an școlar, în cadrul proiectului „Octombrie-Luna Internațională a Bibliotecilor școlare”, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj au participat la diverse activități desfășurate pe perioada lunii octombrie la biblioteca școlii, coordonate de Viorica Muntean ( bibliotecar), Prof. dr. Alina Maria Dulău (director) și Prof. înv.pr. Mirela Bălău (director adj.):

- promovarea „Lunii Internaționale a Bibliotecii școlare”- realizarea unor materiale promoționale: afișe de promovare a lecturii la nivelul școlii, desene cu personaje literare preferate, semne de carte cu imagini și mesaje stimulative , crearea de coperte de cărți;
- prezentare power-point „Muzeele lumii”;
- recitări de poezii despre toamnă, oglindite în operele scriitorilor români;
- colaj „Zâna Toamnă”;
- concursuri școlare: „Recunoaște opera și scriitorul”, „Recunoaște personajul și opera ”;
- „Cartea mea preferată ” – discuții libere pe teme literare, vocea cărților citite și împărtășite celorlalți;
- realizarea de diorame cu scene din povești;
- schimburi internaționale de semne de carte.

Activitățile au culminat cu desfășurarea „Marșului cărților și al cititorilor”. În curtea școlii a fost organizat un careu la care au participat toți elevii și dascălii școlii. Mulți elevi s-au costumat în personajele preferate din cărțile citite. Doamna director Prof. dr. Alina Maria Dulău le-a vorbit elevilor despre Proiectul internațional derulat de școala noastră, despre rolul bibliotecii școlare în activitățile didactice și extracurriculare și despre importanța lecturii. Au fost recitate poezii despre carte de către elevele: Comandașu-Soare Elena (Cls. a III a A), Chirilă Ilinca (cls. a IV a B), Comandașu-Soare Elizabeth și Popescu Irina (cls. a V a A), Pușcașu Sandra (cls. a V a B), Prainer Tania (cls. a VII a A). S-a organizat apoi o paradă a costumelor personajelor din operele literare și istorice. 150 de elevi, cu pancarde și afișe, însoțiți de cadre didactice și bibliotecara școlii, au pornit într-un marș al cărților pe străzile din municipiul Blaj, până în centrul civic al orașului, Piața 1848. Elevii au împărțit trecătorilor minipliate cu citate despre carte și îndemnul la lectură: „Citește o carte! Desfată-ți sufletul!”.

„La finalul Proiectului se poate spune că momentele acestea au evidențiat plăcerea lecturii și interesul elevilor pentru aceste activități”, a declarat Directorul Şcolii, Prof. Alina Dulău.

Prof. Mona-Carmen Cârnaț,
Purtător de cuvânt al școlii

03.11.2017.