Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Blaj: Întâlnirea anuală a Societăţii de Geografie Alba - FOTO

Colegiul Naţional "Inochentie Micu Clain" Blaj a găzduit, în perioada 6-7 mai, întâlnirea anuală a Societăţii de Geografie din România - Filiala Alba. Tema simpozionului naţional din acest an a fost "Dezvoltarea durabilă a mediului şi societăţii". Unitatea şcolară blăjeană a fost, pentru a patra oară în ultimii 18 ani, gazda acestui eveniment, întâlnirea anuală a Societăţii de Geografie din România - Filiala Alba fiind organizată, pe rând, de diverse instituţii de învăţământ din judeţul Alba.

Întâlnirea anuală a Societăţii de Geografie Alba a început cu un simpozion la care au participat personalităţi ale geografiei din ţara noastră, profesori universitari doctori şi cercetători ştiinţifici, precum Şerban Dragomirescu şi Cătălina Mărculeţ, ambii de la Institutul de Ştiinţe ale Geografiei Bucureşti, Vasile Surd de la Facultatea de Geografie a Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj sau Nicolae Luduşan de la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. În rol de amfitrioni s-au aflat profesorii Marcel Arăboaei, preşedinte al Filialei Judeţene Alba a Societăţii de Geografie din România, Ioan Tomoioagă, director al Colegiului Naţional "Inochentie Micu Clain" Blaj, Ioan Muntean, inspectorul de geografie din cadrul ISJ Alba, şi Livia Mureşan, viceprimar al municipiului Blaj, profesoară de geografie.

În cadrul simpozionului de deschidere, participanţii au evocat marile personalităţi ale geografiei mondiale care şi-au pus amprenta pe istoria României, precum marii geografi francezi Emmanuel de Martonne şi Robert Ficheux, ce au efectuat expediţii şi studii inclusiv în zona judeţului Alba, au fost omagiaţi geografii şi profesorii de geografie din Alba dispăruţi, iar la finalul primului moment al zilei, la Capela Arhiereilor de lângă liceul blăjean, s-a oficiat o slujbă de pomenire şi un parastas în memoria slujitorilor acestui domeniu al ştiinţei, trecuţi la cele veşnice.

În timpul celor două secţiuni ale simpozionului anual de geografie de la Blaj au fost prezentate peste 20 de lucrări, pe teme de geografia mediului înconjurător şi geografie aplicată, ale profesorilor de geografie din zona Blaj şi din ţară. Ziua de duminică a fost rezervată concluziilor şi aplicaţiilor practice.

Text şi foto: Nicu Goga

08.05.2017.