Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

Aproape 50.000 de locuitori din judetul Alba au primit somatii de plata de la ANAF, dintre acestia peste 2040 fiind copii

ANAF a emis o circulara prin care s-a suspendat regularizarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din dobanda bonificata de banci, pentru alocatiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

"In baza Ordinului Presedintelui ANAF nr 2130/2013 AJFP Alba a emis un numar de 48.176 decizii de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari de sanatate aferente anului 2012 (an din care Casa de Asigurari de Sanatate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate).

Decizia de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari de sanatate aferente anului 2012 are in vedere ca, in cazul in care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, baza lunara de calcul se stabileste la nivelul salariului de baza minim brut pe tara (care a fost in anul 2012 în cuantum de 700 lei x 12 luni = 8400 lei/an venit la care se aplica cota de 5,5%, rezultand suma de plată de 468 lei.

Termenul de plata este in maxim 60 de zile de la data comunicarii deciziei, dupa care se vor calcula dobanzi si penalitati de intarziere.Conf. art 205 din O.G nr 92 (Cod Procedura Fiscala) contestatiile se depun in maxim 30 de zile de la primirea Deciziei.

S-a inceput cu anul 2012, an din care Casa de Asigurari de Sanatate a transmis organelor fiscale teritoriale baza de date a persoanelor asigurate – in baza OP ANAF nr 2130/2013, – si obligatiile de plata au fost calculate automat, prin programul realizat de ANAF in cursul anului 2014.Distribuirea a fost dispusa la nivel national, dar Unitatea de Imprimerie Rapida din judeţul Valcea, care tipareste si expediaza aceste decizii, a lucrat 'in ordine alfabetica', judetele Alba si Arges fiind primele.

Referitor la cazurile cu dobanzile bancare pentru alocatia copiilor, ANAF a trimis un comunicat de presa, prin care acestea se suspenda. In judetul Alba sunt 2040 astfel de decizii"
, anunta AJFP Alba.

"In termen de 30 de zile de primirea deciziei, plicul trebuie pastrat, trebuie depusa o contestatie la care trebuie atasata o copie a deciziei, la pensionari cu un cupon de pensie daca este vorba de o persoana care a avut o pensie mai mica de 740 de lei in 2012, dar baza de date de la Organele fiscale nu contine lista cu pensionarii si cu cuantumul pensilor si atunci li s-a calculat automat, obţinand venituri financiare dintr-un depozit in banca li s-a calculat contributia pe sanatate. Daca este vorba de persoane care lucra in institutii MAI poate sa depuna o adeverinta de salariu".

Daca contribuabilii nu platesc se vor calcula majorari si penalitati, iar daca depun contestatie, se va astepta rezultatul.

Aceste decizii de impunere au fost emise, conform art 296 din Codul Fiscal, pentru persoanele care au realizat venituri din:

- investitii (castiguri din transferul titlurilor de valoare, din dividende, din dobanzi – inclusiv referitoare la alocatiile pentru copii, din operatiuni de vanzare – cumparare de valuta la termen pe baza de contract, pe baza declaratiilor depuse de platitorii de venit);

- premii si castiguri din jocuri de noroc;

- operatiunea de fiducie, potrivit titlului III din Codul Fiscal;

- alte surse, potrivit art 78 din Codul Fiscal, de exemplu venituri din comercializarea deseurilor prin centrele specializate – fier vechi si pentru persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri din salarii sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei.

08.01.2015.