Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

19-20 martie: «Sărbătoarea Mierii» la Blaj - informaţii utile şi program

În acest weekend se desfăşoară, la Blaj, cel mai mare târg apicol din România. Aflată la cea de a XI-a ediţie, «Sărbătoarea Mierii» va înregistra o premieră: la cererea participanţilor şi vizitatorilor, organizatorii au programat desfaşurarea acestui eveniment în week-end şi nu în timpul săptămânii, cum era pana acum, mizând pe participarea unui număr mult mai mare de vizitatori şi pe disponibilitatea mai mare a expozanţilor şi apicultorilor pentru această manifestare. O altă noutate este iniţiativa organizatorilor de a promova portul popular tradiţional. Manifestarea se va desfăşura pe trei secţiuni: târgul cu vânzare pentru produse apicole, miere şi produse apiterapeutice, echipamente şi utilaje agricole, produse tradiţionale româneşti sau certificate ecologic, sesiunea de comunicări ştiinţifice şi business şi programul artistic tradiţional. Pentru buna organizare a acestui eveniment, autorităţiile au restrictionat traficului rutier în Piaţa 1848 şi pe străzile adiacente, până duminică după amiaza. «Sărbătoarea Mierii» este organizată, ca în fiecare an, de Apidava Blaj, Consiliul Local Blaj, Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Apis Târnave Blaj.

Cel mai mare târg apicol din România, ce are loc anual la Blaj, se desfăşoară sâmbătă, 19 martie, şi duminică, 20 martie, în Piaţa 1848. Aflată la cea de a XI-a ediţie, «Sărbătoarea Mierii» este organizată, ca în fiecare an, de Apidava Blaj, Consiliul Local Blaj, Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Apis Târnave Blaj.

Manifestarea se va desfăşura pe trei secţiuni: târgul cu vânzare pentru produse apicole, miere şi produse apiterapeutice, echipamente şi utilaje agricole, produse tradiţionale româneşti sau certificate ecologic, sesiunea de comunicări ştiinţifice şi business şi programul artistic tradiţional. Pe scena amplasată în Piaţa 1848 vor urca, începând cu ora 18.30, vor urca artiştii blăjeni pe care i-am văzut anul trecut, Ravy şi Re-born, şi invitaţii speciali ai acestui an, Arpi şi Zip Band şi Lidia Buble.

Organizatorii «Sărbătorii Mierii» se află în faţa unei premiere. La cererea participanţilor şi vizitatorilor, au programat desfăşurarea acestui eveniment în week-end şi nu în timpul săptămânii, cum era până acum. Ei mizează pe participarea unui număr mult mai mare de vizitatori, dar şi pe disponibilitatea mai mare a expozanţilor şi apicultorilor.

O altă noutate, pentru acest an, este dată de iniţiativa organizatorilor de a promova portul popular tradiţional. Astfel, toţi apicultorii care sâmbătă, 19 martie, în intervalul orar 10.00 - 12.00, vor fi îmbrăcaţi în costum popular, reprezentativ pentru regiunea istorică din care provin, vor primi câte un bon valoric pentru utilaje şi unelte agricole. De asemenea, toate doamnele şi domnişoarele care vizitează Târgul îmbrăcate în costum popular, vor primi din partea organizatorilor câte un şorţ de bucătărie. Nici cei mici nu au fost uitaţi, în dimineaţa zilei de duminică, 20 martie, copiii în port tradiţional vor fi recompensaţi cu cărţi de colorat, creioane, baloane colorate şi miere.

Apicultorii cei mai dibaci vor fi provocaţi să işi demonstreze iscusinţa în cadrul concursului "Apicultorul meseriaş", în cadrul căruia cel care asamblează un stup în cel mai scurt timp, poate pleca cu el acasă.

După succesul de anul trecut, din program nu va lipsi componenta show-ului culinar, anul acesta bucătarii oferind gospodinelor şansa de a lua notiţe cu privire la modul de preparare a reţetelor care au în compoziţie miere sau produse tradiţionale locale.

La ediţia din acest an au fost invitaţi oameni de afaceri japonezi, care derulează afaceri cu procesatorii de miere români de mai bine de 10 ani. Aceştia au fost atât de impresionaţi de calitatea produselor apicole româneşti, încât au iniţiat o adevărată campanie de promovare în Japonia a mierii de salcâm, folosind imagini din zona Transilvaniei.

Pe lângă oamenii de afaceri din Ţara Soarelui Răsare, la târg vor mai participa reprezentanţi ai firmelor de profil din alte 14 ţări, precum Polonia, Ungaria, Austria, Spania, Israel, Slovenia, Croaţia, Italia, Franţa, Germania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina şi Slovacia.

La fel ca în ultimii doi ani, «Sărbătoarea Mierii» 2016 va avea loc în Piata 1848, din dorinţa administraţiei publice locale de a reînvia o mai veche tradiţie locală, de a organiza evenimentele comunităţii în această zonă istorică.

Pentru buna organizare a acestui eveniment, la care se estimează o participare de aproximativ 6.000 de persoane în cele două zile, Primăria Municipiului Blaj, Poliţia Municipiului Blaj şi Jandarmeria Română, au hotărât restricţionarea traficului rutier în Piaţa 1848, str. Astra, str. Timotei Cipariu, str. Pentru Pavel Aron şi str. Mitropolit Vancea, începând de vineri, 18 martie, ora 16.00, până duminică, 20 martie, ora 16.00.

PROGRAM «SĂRBĂTOAREA MIERII» 2016


Sâmbătă, 19 Martie 2016

10.00: Deschiderea Oficială a Târgului - Scena în aer liber, Piaţa 1848 Blaj

Deschiderea celui mai mare târg apicol din România, ajuns la editia a IX-a.

10.00 - 12.00: Înscriere concurs "Tradiţia în apicultură"

Promovăm apicultura românească prin portul popular. Între orele 10.00-12.00, la standul Apis, toţi apicultorii imbrăcaţi în costum popular se pot înscrie pentru premii în valoare de 50 de lei.

10.30: Conferinţe pentru apicultori - Sala de conferinţe a Primăriei Municipiului Blaj

Programul Naţional Apicol 2014-2016, Prezentare Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Strategia Veterinară privind controlul oficial în domeniul apiculturii.

12.00: Concursul "Apicultorul Meseriaş" - Standul Apis

Cel mai rapid apicultor la montarea unui stup.

13.00: Spectacol pe tema mierii - Scena în aer liber, Piaţa 1848 Blaj

Dansul Apicultorului, susţinut de majoretele de la Şcoala "Toma Cocişiu" Blaj şi un grup de majorete aduse, special pentru Sărbătoarea Mierii, de firma Lyson din Polonia.

14.00: Tombola albinuţelor - Scena în aer liber, Piaţa 1848 Blaj

Tombolă cu premii în produse apicole, oferite de Apidava pentru vizitatorii aflaţi la târg.

15.00: Tombola Dulcofruct - Standul Dulcofruct

Tombola cu premii oferite de mascota Dulcofruct, pentru apicultorii care achiziţionează produse de la standul Cirast.

18.30: Concert Live pentru tineret - Scena în aer liber, Piaţa 1848 Blaj

Arpi & Zip Band, Lidia Buble. În deschidere, Ravy şi formaţia R-Born din Blaj.

19.00: Cina Festivă - Restaurant "Bon Mariage"

Accesul la cina festivă se face doar pe baza unei invitaţii. Prezentare de modă cu creaţii inspirate din portul popular românesc şi dansul bondăreilor şi al albinuţelor.

Duminică, 20 Martie 2016

10.00: Târg cu vânzare - Piaţa 1848

Produse apicole, apiterapeutice, ecologice şi tradiţionale. Echipamente şi utilaje apicole.

12. 00: Spectacol pentru copii - Scena în aer liber, Piaţa 1848 Blaj

Nicu Goga

18.03.2016.