Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica Renovabis Humanitäre Hilfe Windesheim e.V. LilianaDesign: web design, creare site Stiri si Reportaje Alba

Intra in direct cu moderatorul

Trimite mesaje online

blajfm@yahoo.com

Sondaj RadioBlaj.ro
Cat de des asculti Radio Blaj?
zilnic
saptaminal
lunar
mai rar

„Holocaustul, între comemorare și educație” la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” Blaj

Sub genericul: „Holocaustul, între comemorare și educație”, vineri, 6 octombrie 2017, Biblioteca Municipală Școala Ardeleană” din Blaj (director Simona-Frâncu, bibliotecare Alina Oprean și Viorica Borcea), a găzduit activitatea susținută de elevii Școlii Gimnaziale „Toma Cocișiu”( clasele a VII a A și B, A VIII a A și B), sub genericul: „Holocaustul, între comemorare și educație”.

Proiectul, cu implicarea elevilor în elaborarea de materiale ilustrative și documentare, și-a propus să evidențieze rolul Istoriei în promovarea dialogului intercultural - baza pentru cooperare reciprocă între națiuni, să cultive valorile umane (toleranță, demnitate) și să condamne atitudinile antisemite și rasiste, o acțiune necesară în aceste vremuri, în care dialogul și toleranța „mai cad sub gloanțe”.

Elevi și profesori, dar și bibliotecari și muzeografi, au comemorat victimele Holocaustului, prin:

- prezentarea diferitelor studii și detalii dure ale realității din acea perioadă care a marcat istoria umanității;
- prezentare de carte( Lois Lowry - „Numără stelele – o poveste din Copenhaga” , Art Spiegelman – „Maus – povestea unui supraviețuitor”) și Revista Realitarea evreiască;
- moment liric („Ceva…pentru copiii Holocaustului”, de Michael R. Burch-traducere Petru Dimofte și „O pată pe obrazul istoriei”, de Harry Ross);
- mărturii cutremurătoare ale celor care au scăpat cu viață din lagărele naziste;
- citat din Elie Wiesel, românul supraviețuitor al Holocaustului, care a primit premiul Nobel pentru pace în 1986;
- panouri expoziționale.

În acest context, manifestarea l-a avut în prim plan, ca invitat, pe Avram Faibiș, reprezentant al Cultului Mozaic, descendent, împreună cu soția, din familii care au trăit pe viu deportările și dezumanizarea lagărelor comuniste, o prezență activă în viața școlii la activitățile de comemorarea a victimelor Holocaustului, care a adus în atenția elevilor frânturi din istoria comunității evreiești. „Holocaustul reprezintă o pată pe obrazul omenirii. S-au scris tone de cărți despre acest subiect, toți încearcă să-ți explice cum de oamenii au reușit să facă atât de mult rău, să omoare atâția oameni nevinovați într-o perioadă atât de scurtă. Războaie între oameni au existat, dar tragedia Holocaustului este că au murit oameni nevinovați”, a afirmat Avram Faibiș.

Interesul elevilor a fost trezit și de mărturia emoționantă a doamnei director al școlii, prof. dr. Alina Maria Dulău, care a relatat elevilor despre vizitarea Muzeului Auschwitz-Birkenau, precum și prezentarea momentelor acțiunii filmului „Băiatul în pijama vărgată”, fiind suficient ca elevii să devină extrem de curioși să-l vizioneze.

Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Bibliotena Municipală „Școala Ardeleană” și a fost inițiată și coordonată de profesoara de istorie Mona-Carmen Cârnaț. „La finalul activității elevii au devenit mai conștienți de semnificația zilei de 9 octombrie – Ziua Națională de comemorare a victimelor Holocaustului, nu numai prin prisma a ceea ce s-a întâmplat cu evreii din Europa și din România, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, ci și asupra modului în care în care s-au comis crimele împotriva umanității”, afirmă Prof. Mona-Carmen Cârnaț.

09.10.2017.